Zimska moskovska bajka

Izvor: Vostok.rs, 08.Dec.2012, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimska moskovska bajka

08.12.2012. - Čuvene ruske zime obično plaše turiste, ali strahu nema mesta. Dobro se obucite, iskoristite kafiće, pozorišta i muzeje da se ugrejete posle šetnji i upoznaćete pravi duh ruske prestonice. Suština Moskve kao da postaje najprisutnija kada preko grada padne sneg.

Sneg koji je tek pao ulepšava svaki pejzaž, sakriva svaki nered i umekšava oštre obrise zgrada. Led može da pruži razna zadovoljstva: >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << posmatranje lepih šara na prozorima, klizanje, čak i jedrenje; od njega se prave skulpture. A u Rusiji neki lome led na rekama kako bi se okupali.

Predeli iz bajke

Zlatne kupole pravoslavnih crkava, zimzeleno drveće, monumentalne skulpture i drvene kućice deo su bajkovite slike ruskog zimskog pejzaža. Kada sneg prekrije parkove u Kremlju, na obali reke Moskve, njegova čarolija deluje i na zvonik Ivana Velikog i obližnje kupole Vaznesenjskog, Uspenjskog i Arhangelskog hrama. Ove drevne građevine u srcu grada simbol su Rusije baš kao i njena čuvena zima, i zajedno sa njom čine veoma skladnu kombinaciju. Zimsko klizalište i okićene božićne jelke ispred bajkovito osvetljene zgrade GUM-a na Crvenom trgu dodaju još čarobnog praha na ovaj prizor.

U južnom kraju grada, u blizini stanice metroa „Tuljska“, nalazi se drevni Danilovski manastir čiji zidovi i ružičasta crkva-kapija okružuju raznoliku skupinu crkava, kojima snežni prekrivač stoji kao saliven. Svetlost sveća sabornog hrama Svetih otaca obasjava drevne ikone i freske. Preko puta, okružen jelama, nalazi se saborni Svetotrojični hram izgrađen u neoklasičnom stilu po projektu Osipa Ivanoviča Bovea, čuvenog arhitekte koji je izgradio i Boljšoj teatar. Mala kapela sa zlatnom kupolom podignuta je nedaleko odatle 1988. u čast proslave 1000 godina pravoslavlja u Rusiji. Pošto je ovaj manastir zvanična rezidencija patrijarha, čuvaju ga kozački stražari u čizmama i sa krznenim šubarama na glavama.

Ko traži sasvim drugačiju zimsku priču, može da krene na seoski posed Deda Mraza u parku Kuzminjki, jugoistočno od centra grada. Ova grupica kitnjastih kućica dobija poseban šarm noću kada pada sneg.

 

Danilovski manastir. Fotografija Rostislava Smolina.

 

Skijanje, plivanje i ledene skulpture

Ne morate da odete izvan Moskve kako bi uživali u prirodi – savršeno mesto za to je prostrana šumovita rečna obala koja se pruža od Parka Gorkog sve do doline reke Setunj. Možete je razgledati kroz staklene zidove metro stanice „Vorobjove gore“ („Vrapčeva brda“) ili panoramski, sa 22. sprata ekskluzivnog kafea„Sky Lounge“ na Lenjinskom prospektu. Snoubordere i skijaše do vrha padine prevozi uspinjača na Vorobjovim gorama. Postoje mnogobrojne staze za alpsko skijanje u odmaralištima kao što jePark Voljen, ali su blago valovite bukove šume – čest deo moskovskog pejzaža – mnogo pogodnije za nordijsko skijanje.

Zimi, u dane vikenda, brda i jezera šumovitog parka Pokrovsko-Strešnjevo, nedaleko od metro stanice „Vojkovska“, preplave ljubitelji sankanja, skijanja, ratnih igara i ribolova ispod leda. Ruski ribolovci obično sede na zaleđenom jezeru, a u borbi protiv hladnoće saveznik im je najčešće samo flaša votke. Neki od njih čak ne nose ni rukavice jer tako mogu bolje da osete kada riba počne da grize.

 

Klizalište na Crvenom trgu i Čeburaška, jedan od najomiljenijih likova ruskih crtanih filmova. Izvor: RIA „Novosti“.

 

Pravljenje velikih otvora u ledu i plivanje u ledenoj vodi još je jedan ekstremni sport popularan u Rusiji. „Morži“ („morževi“ – popularan naziv za ljude koji uživaju u zimskom kupanju), tvrde da je ovo iz više razloga dobro za zdravlje. Ako se okupate 19. januara, kada se slavi Bogojavljanje i kada se voda osveštava, možete doživeti i duhovnu blagodat. Serebrjani bor, do koga se autobusom ili taksijem stiže sa stanice metroa „Poležajevska“, takođe predstavlja mesto gde u ovo doba godine možete videti kupače u ledenoj vodi. Naravno, možete im se i pridružiti!

Ostrvo Serebrjani bor jedno je od najboljih mesta za zimski provod u Moskvi. Ime je dobilo po šumi srebrnih borova. Ljubitelji nordijskog skijanja ovde mogu da nađu sve što im je potrebno – od brojnih lokala za iznajmljivanje opreme, dugih staza kroz šumu i drvenih kućica u zagrljaju borova. Kada se reka zaledi, pretvara se u stazu za skijanje ili šetnju. U udaljenom kraju ostrva nalazi se kafić sa svilenim jastučićima, kao i otvoreno klizalište i sankalište na obali reke.

Svake zime, u okviru Festivala ledenih skulptura „Vjugovej“, na nekoliko mesta u Moskvi organizuju se izložbe na otvorenom. Ovogodišnji festival održaće se od decembra 2012. do marta 2013, između ostalog i u prostoru veličanstvenog Sveruskog izložbenog centra (VDNH), čije zlatne statue i spomenici posvećeni istraživanju kosmosa deluju prelepo u snežnom ambijentu. Profesionalni skulptori od ogromnih komada leda kreiraju složene predstave i svake godine se određuje nova tema – putovanja u kosmos, svetske znamenitosti ili bajke. Sama ideja o izradi skulptura u ledu, koja je danas postala umetnička forma prihvaćena širom sveta, začeta je u 18. veku u Rusiji pod vlašću imperatorke Ane. U vreme njene vladavine glavni arhitekta Petar Jeropkin načinio je jednu ledenu palatu. Na prostranom Parku Pobede takođe se podižu ledena zdanja i skulpture, a svake godine u vreme zimskog festivala umetnici ukrašavaju Trg Revolucije ledenim spomenicima.

Zimska plovidba po reci Moskvi, klizanje i hokej na ledu

Hotel „Redison Rojal“ (nekadašnja „Ukrajina“) poseduje flotu jahti-ledolomaca, tako da se krstarenja po reci odvijaju tokom cele godine. Posetioci mogu da posmatraju čuvene znamenitosti Moskve kroz staklene zidove broda.

 

Zimi je moguće provozati se rekom Moskvom na jahtama-ledolomcima. Izvor: Lori/Legion Media.

 

Za ljubitelje sporta u prirodi postoji lepša zabava od plovidbe po reci. To je „snoukajting“ ili jedrenje na snegu. Podseća na skijanje na vodi, ali se odvija na ledu, a pri tome se može dostići brzina od oko 100 km na čas. Veliko proširenje reke Moskve kod metro stanice „Strogino“ čini da taj deo rečnog toka podseća na jezero, što je pravo mesto za okupljanje zaljubljenika u ovaj sport. Čim dovoljno zahladni, po Moskvi počinju da niču klizališta jedno za drugim. Od Patrijaršijskih ribnjaka, poznatih po lipama i bronzanim skulpturama, do tri kilometra udaljenih zamrznutih poplavljenih staza Parka Gorkog, Moskva je klizački raj.

Fibi Teplin,

Original publikacije

Izvor: Ruska reč    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.