Zbogom Lenjinu?

Izvor: RTS, 23.Jan.2011, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbogom Lenjinu?

Članovi Jedinstvene Rusije pokrenuli inicijativu da se mauzolej, u kom se nalazi telo vođe Oktobarske revolucije, zatvori. Lenjin nikada nije nameravao da izgradi mauzolej za sebe, već je to bila želja Komunističke partije, tvrdi član parlamenta Vladimir Medinski.

Balsamovano telo Vladimira Iljiča Lenjina moglo bi da bude premešteno, ako inicijativa članova ruske vladajuće partije Jedinstvena Rusija, da se zatvori mauzolej na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << moskovskom Crvenom trgu, bude prihvaćena.

"Lenjin je veoma kontroverzna ličnost, a prisustvo njegovog tela, kao centralne figure u nekropoli, u srcu naše nacije je potpuna besmislica", napisao je član parlamenta Vladimir Medinski na zvaničnom sajtu premijer Vladimira Putina.

Na otvorenom sajtu "Zbogom Lenjine", nazvanom kao i nemačka filmska komedija koja govori o padu Berlinskog zida, sprovedena je anketa u kojoj je učestvovalo 100.000 ljudi.

Više od dve trećine učesnika podržalo je predlog da se balsamovano telo vođe revolucije izmesti sa Crvenog trga. Još uvek, međutim, nije jasno da li inicijativa ima podršku premijera Putina, koji je protekle godine savetovao da se Lenjinovo telo ne premešta.

Nekoliko anketa, sprovedenih u poslednjih nekoliko godina, pokazale su da većina Rusa podržava premeštanje ostataka.

"Lenjin nikada nije nameravao da izgradi mauzolej za sebe, dok je njegova rodbina bila kategorično protiv. Njihova želja je bila da ga sahrane u Sankt Petersburgu pored majke", naglasio je Medinski.

Nekadašnji komunistički lideri ignorisali su želje rodbine, tvrdi Medinski, i dodaje da su, bez uspeha, oko Lenjina hteli da naprave kult koji bi zamenio religiju, a da njime zamene Isusa Hrista.

Poslednji predsednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov rekao je da ne bi trebalo požurivati i siliti ovakve stvari.

"Društvo će samo znati kada je došlo vreme da se premesti Lenjinovo telo", rekao je Gorbačov, prenosi britanski Telegraf.

U Sovjetskoj eri, povorke su se skupljale na Crvenom trgu da bi odale počast i prošle pored balsamovanog Lenjinovog tela ispod zidina Kremlja, dok danas, vrlo mali broj ljudi poseti grob.

Takođe, i samo održavanje tela zadaje glavobolje ljudima koji su za to zaduženi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Zbogom Lenjine" – od komedije do stvarnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2011

MOSKVA -..Članovi Jedinstvene Rusije pokrenuli inicijativu da mauzolej, u kome se nalazi telo vođe Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina, bude zatvoren...Ukoliko incijativa partije bude prihvaćena balsamovano telo Lenjina moglo bi da bude premešteno..."Lenjin je veoma kontroverzna ličnost,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rusija: Raste broj onih koji su za sahranu Lenjina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Jan.2011, 14:06

Vladajuća partija Jedinstvena Rusija ne odbacuje mogućnost podnošenja inicijative da se balzamirano tijelo vodje boljševičke revolucije Vladimira Iljiča Lenjina iznese iz mauzoleja na Crvenom trgu u Moskvi i sahrani. Ta stranka je krajem prošlog tjedna na svom internetu portalu pokrenula glasanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.