Zatvaraju se skupi butici u Moskvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvaraju se skupi butici u Moskvi

MOSKVA - U ruskoj prestonici, u svetu poznatoj po astronomskim cenama i sklonostima njenih žitelja ka luksuzu, sve su vidljivije posledice globalne finansijske recesije, pa zbog toga u Moskvi skupo više nije moderno, a u modi je jeftino, izvestila je nacionalna tv mreža "Vesti".

Skupe moskovske prodavnice se sve više zatvaraju, a brojni zakupci su prinuđeni da napuštaju najatraktivnija mesta u šoping centrima. Do kraja godine bezmalo polovina novih lokala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u trgovinskim centrima verovatno neće, prema proceni stručnjaka na čije mišljenje se pozivaju "Vesti", ni dobiti nove domaćine.

Prihodi moskovskih prodavnica odeće i drugih modnih detalja luks klase opašće ove godine, kako se procenjuje, za trećinu, što znači da će njihovi vlasnici izgubiti više od četiri milijarde dolara.

Moskva kupuje do 80 odsto ukupne količine luksuzne robe u Rusiji, tako da su problemi butika u prestonici najvidljiviji, prenosi ruski kanal "Vesti".

Brojne prodavnice su zatvorene posle nepunih godinu dana, a pod udar sve manje potrošnje, našli su se i marke kao što je "Mango", "Dizel", "Kokai" i brojni samostalni kreatori.

Jeftine prodavnice zato doživljavaju nagli uspon, jer se žitelji Moskve, odustajući od svetskih brendova, okreću kupovini jeftinijih marki. Među njima je u Evropi najveći maloprodajni lanac za prodaju odeće H&M. Zahvaljujući tekućoj krizi ta trgovinska kuća je u Moskvi otvorila svoju prvu prodavnicu.

"Moda i kvalitet po najboljoj ceni, je naša biznis koncepcija, i to je apsolutno ispravno u nastaloj situaciji" rekao je regionalni direktor H&M Frederik Fam, dodajući da kompanija ima dugoročne planove za širenje svog poslovanja u Rusiji.

"Rusi se razumeju u modu, i ovde imamo dobre perspektive", rekao je Fam, naglašavajući da kompanija nije došla na godinu ili dve, već želi da se ostane dugo na ruskom tržištu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.