Izvor: Glas javnosti, 22.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarada na rizičnim hartijama od vrednosti

MOSKVA - Ruska centralna banka investirala je do početka ove godine oko 101 milijardu dolara ili, približno 21 odsto raspoloživih zlatno-deviznih rezervi zemlje, u američke hipotekarne hartije, objavljeno je u Moskvi. Analitičari ocenjuju da sam čin ulaganja ogromnih dolarskih sredstava u strane hipotekarne vrednosne hartije nije sporan, ali da bi opasnost mogla da proistekne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iz veličine tih investicija.

U godišnjem izveštaju RCB navodi se da je lane uvećala nivo ulaganja u hipotekarne instrumente američkih investicionih kompanija - „Fani mi“, „Fredi mek“ i „Federal houm loun bank“ - za oko dva i po puta u odnosu na prethodnu godinu.

Načelnik analitičkog odeljenja ruske Vnještorgbanke Nikolaj Kaščev smatra da nema razloga za preteranu brigu zbog ulaganja u rizične američke hartije. On veruje da RCB može lepo i da zaradi u biznisu s američkim hipotekarnim instrumentima, iako priznaje da postoji i poslovni rizik zbog ulaganja u takve hartije od vrednosti.

On smatra da rukovodstvo RCB ima dovoljno vremena za „manevrisanje“, putem povlačenja, ukoliko to okolnosti budu zahtevale, sredstava s vrlo rizičnog hipotekarnog tržišta i ulaganja u druge hartije od vrednosti. Mišljenje Kaščeva deli i analitičar moskovske investicione grupe „Kapital“ Mihail Pak. On ističe da je RCB na američkom tržištu kapitala uložila svoja sredstva ne u obične akcije kompanija, već u papire finansijskih grupacija koje mogu računati na podršku američke države.

„Mi zasad ne vidimo negativne posledice takvih ulaganja“, rekao je Pak, uz napomenu da bi njegovo mišljenje bilo drugačije da je RCB investirala, na primer, u hartije američkih kompanija čije su akcije prošle godine izgubile oko 50 do 60 odsto vrednosti. Potpuno različito mišljenje od dvojice eksperata ima poznati ruski ekonomist Sergej Glazjev. On smatra da je RCB tokom proteklih nekoliko godina, masovno ulažući u američke obaveznice i druge papire od vrednosti, izgubila 25 do 30 milijardi dolara.

Glazjev tvrdi da je navedena dolarska suma izgubljena ne samo zbog sloma američkog hipotekarnog tržišta, već i zbog naglog obezvređivanja dolara. Komentator agencije Prajm-TASS zaključuje da je sada otvoreno pitanje koliko je rukovodstvo RCB zaista uvereno da je ulaganje dosta novca u vrednosne hartije na američkom tržištu opravdano, u situaciji kad se značajno uvećavaju izgledi za dugoročniju nestabilnost u privredi SAD.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.