Zaokret ka Istoku prst u oko Zapadu

Izvor: Vesti-online.com, 23.Dec.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaokret ka Istoku prst u oko Zapadu

Srpska avijacija bi od sledeće godine trebalo da bude bogatija za šest borbenih aviona Mig 29. To je rezultat sporazuma koje je u Moskvi sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom postigao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Negde u isto vreme kad se Vučić zatekao u Moskvi, u UN našla se na glasanju rezolucija kojom se osuđuje ponašanje ruskih vlasti na anektiranom Krimu. Predstavnik Srbije je prvi put glasao protiv i tako se svrstao na rusku stranu.

Upravo ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dva događaja ponovo aktuelizuju pitanje da li Beograd okretanjem ka Moskvi menja spoljnopolitički kurs i odstupa od zvanično proklamovane vojne neutralnost?

- Veoma je teško na osnovu najavljene kupovine naoružanja tvrditi da Beograd menja spoljnopolitičku orijentaciju, pogotovu što Vojska Srbije poseduje oružje sovjetskog porekla, koje je nasledila od JNA, tako da ova količina koja se pominje da će biti nabavljena od Rusa ne predstavlja neko značajno pojačanje borbene spremnosti Srbije - kaže za "Vesti" Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Što se tiče glasanja u UN, Petrović kaže da nije isključeno da ovakvim glasanjem Beograd pokušava pre svega da evropskim partnerima pokaže da ima i rezervnu varijantu u spoljnoj politici.

- Da pokaže da može da se okrene prema Rusiji, a opet s ciljem labavljenja pritisaka Brisela na samu vlast. Tako da više ovo vidim kao politički manevar za dobijanje određenih koristi u spoljnopolitičkoj poziciji Srbije - dodaje Petrović.

Američka agencija AP navodi da Srbija nabavlja migove usred "očiglednih pokušaja Moskve da spreči taj nestabilni evropski region da se pridruži zapadnim institucijama".

"Iako formalno stremi ka članstvu u Evropskoj uniji, Srbija klizi ka svom tradicionalnom slovenskom savezniku Rusiji", piše agencija.

Istovremeno, premijer Vučić iz Moskve ponavlja da Srbija ne napušta poziciju neutralnosti.

- Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu i Vašingtonu. Ja imam tu sreću da smo politikom vojne neutralnosti, da štitimo svoju slobodu, da umemo da izdržimo pritiske s različitih strana, uspeli da dođemo dotle da i svoju zemlju ojačamo do te mere da ni sami u to doskora nismo na takav način verovali - rekao je Vučić.

Činjenica da će srpsko nebo ubuduće biti bolje branjeno, pa makar to bilo i sa dodatnih šest polovnih ruskih lovaca, nije osudio ni Vlade Radulović, izvršni direktor Atlanskog saveta Srbije, organizacije koja se zalaže za članstvo Srbije u NATO.

- Ovo je dobro jer predstavlja obnavljanje našeg ratnog vazduhoplovstva prvi put posle 30 godina - izjavio je ovaj vojni analitičar.

U srpskoj javnosti vodi se polemika o tome da li se radi o poklonu ili o dari skupljoj od mere jer će Srbiju remonti polovnih migova koštati papreno. Koliko? I to je nejasno. Cene novog Miga 29 kreće se oko 30 miliona, dok su agencije prenele reči premijera Vučića da će tri faze modernizacije dobijenih ruskih aviona koštati ukupno između 180 i 230 miliona evra.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.