Zaharova upozorila Moldaviju

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 11:28

Zaharova upozorila Moldaviju

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je danas Moldaviju da prestane da sprovodi politiku koja odgovara Zapadu.

Ona je pozvala Moldaviju da se rukovodi politikom koja bi bila u interesu njenih građana.

Ona je na ovaj način prokomentarisala poziv vlasti u Kišinjevu da Rusija smanji broj svojih diplomatskih predstavnika na teritoriji Moldavije.

Rusija danas upozorava da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskva i Kišinjev prethodno nisu postigli nikakav dogovor o tome koliko diplomata dve zemlje mogu da imati jedna u drugoj, te da njihov broj zavisi od trenutnih uslova i situacije, kao i konkretnih potreba diplomatskih predstavništava, navela je Zaharova.

"Narode Rusije i Moldavije povezuje bogata zajednička istorija i kultura, aktivna saradnja u ekonomskoj i humanitarnoj sferi i bliski lični kontakti među ljudima. U Moldaviji živi više od 200.000 ruskih državljana, a moldavska dijaspora u Rusiji broji oko pola miliona ljudi. Ruska strana je zainteresovana za proširenje i jačanje ovih veza sa našim prijateljskim moldavskim narodom po principu međusobnog uvažavanja i nemešanja u unutrašnje stvari druge strane. Na osnovu svega ovoga smatramo da je trenutni broj ljudi koji radi u ruskoj ambasadi u Kišinjevu apsolutno opravdan", precizirala je Zaharova.

Moskva dodaje da poslednjim izjavama Kišinjev pokazuje da je zainteresovan da dođe do narušavanja odnosa sa Rusijom, što izaziva sve veće negodovanje kod naroda Moldavije i upozorava da bi Moskva mogla da preduzme slične mere, što ne bi odgovaralo dijaspori Moldavije na teritoriji Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.