Zabrana uvoza iz Poljske šansa za izvoz srpske robe

Izvor: Beta, 30.Jul.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana uvoza iz Poljske šansa za izvoz srpske robe

MOSKVA, 30. jula 2014. (Beta) - Rusija od 1. avgusta uvodi zabranu uvoza nekih vrsta voća iz povrća iz Poljske, a priprema i ukidanje bescarinske trgovine sa Ukrajinom što, prema ocenama eksperata, predstavlja šansu da se poveća izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Zvanični predstavnik Agencije za kontrolu poljoprivrednih proizvoda Aleksej Aleksejenko izjavio je u sredu da se odluka o poljskim proizvodima >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << sprema i da će biti potpisana u najskorije vreme.

On je objasnio da je ta agencija (R o s s e l j h o z n a d z o r) više puta zabeležila kršenja pravila serifikata poljskih proizvoda, otkrivajući različite bolesti.

Po njegovim rečima, odluka će sadržati spisak konkretnih proizvoda.

Agencija je ranije najavljivala moguću zabranu uvoza jabuka, kupusa i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Poljske, koja je jedan od velikih isporučilaca poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Ministarstvo za ekonomski razvoj u sredu je saopštilo da je razradilo projekat odluke vlade koji Ukrajini ukida bescarinsku trgovinu i uvodi uvozne tarife, pošto je Kijev 27. juna potpisao ekonomski deo dokumenata o pridruživanju EU.

Predstavnik Privredne komore Srbije u Moskvi Sveto Vasiljević izjavio je agenciji Beta da poljoprivrednici u Srbiji treba da u toj situaciji budu obazrivi prilikom prodaje svojih proizvoda, kako bi se izbegle mahinacije.

"Apelujemo na proizvodjače u Srbiji da obrate pažnju kome i pod kojim uslovima prodaju robu. Prestavništvo Privredne komore u Moskvi će pružiti pomoć u proveri kredibiliteta ruskih kupaca, a po potrebi, i u rešavanju administrativnih problema da bi se uspešno okončao posao", kazao je Vasiljević.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li je zabrana Rusa šansa za nas?

Izvor: B92, 30.Jul.2014

Moskva -- Rusija od 1. avgusta uvodi zabranu uvoza nekih vrsta voća iz povrća i Poljske, a priprema i ukidanje bescarinske trgovne sa Ukrajinom...To, prema ocenama eksperata, predstavlja šansu da se poveća izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju...Zvanični predstavnik Agencije za kontrolu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.