Vulin: Srbija će i dalje biti vojno neutralna

Izvor: RTS, 12.Avg.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbija će i dalje biti vojno neutralna

O saradnji u oblasti odbrane i vojne industrije, na vojnom poligonu u Alabinu nedaleko od Moskve razgovarali su ministri odbrane Rusije i Srbije, Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin. Prisustvovali su i finalnoj trci u tenkovskom biatlonu, gde su srpski tenkisti zauzeli šesto mesto. Srpski ministar odbrane kaže da migovi stižu po planu, do kraja godine, kao i tehnika koja će pripasti kopnenoj vojsci. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ministar Vulin je rekao da je još jednom potvrdio principijelnu poziciju Srbije da će i dalje biti vojno neutralna. 

"I da ćemo u svakoj našoj odluci voditi računa o interesima Srbije na prvom mestu a interesi Srbije su da ima najbolje moguće odnose sa Ruskom federacijom i to sam rekao svom sagovorniku. Dok je Vučić vrhovni komandant vojske i predsednik Republike Srbije a ja ministar odbrane, Srbija neće biti član NATO-a, nijednog vojnog saveza, baš kao što nikada nećemo uvesti sankcije Ruskoj federaciji", rekao je Vulin. 
Vulin je preneo i lične pozdrave vrhovnog komandanta vojske i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i poziv njegovom kolegi Vladimiru Putinu da zajedno iduće godine obeleže godišnjicu proboja Solunskog fronta, "vremena kada smo zajedno pobeđivali i kada smo se zajedno borili".
"Razmatra se mogućnost nabavke S-300" 
Vulin je za Sputnjik izjavio da Beograd razmatra mogućnost nabavke ruskog raketnog sistema S-300, ali da je prerano govoriti o nekim detaljima transakcije.
"Razmatramo ovo pitanje (nabavku), mislimo o tome, suviše je rano da se kaže nešto konkretnije. Ne mogu da govorim tako otvoreno i unapred. Ne mogu da komentarišem konkretno u vezi sa S-300, ali generalno moramo našu vojsku bolje da opremimo i osnažimo", rekao je Vulin.
Govoreći o nabavci tenkova, Vulin je rekao da tačan datum nabavke 30 ruskih tenkova T-72S i 30 oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2 u okviru vojno-tehničke pomoći još nije određen, kao i da srpska strana očekuje da će se to desiti naredne godine.
"Što se tiče BRDM-2 i tenkova T-72S, još nije određen tačan datum", rekao je ministar i dodao da će ostatak opreme u okviru vojne pomoći biti isporučen kada budu rešena sva administrativna pitanja.
Šojgu očekuje veću vojnu saradnju sa Srbijom
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je, posle sastanka sa Aleksandrom Vulinom u Moskvi, da očekuje veću vojnu i vojno-tehničku saradnju sa Srbijom, prenosi Tas.
"Nadam se da će dinamika koju imamo u vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji ne samo ostati sačuvana, već da će se i povećati", rekao je Šojgu i dodao da je prethodnih godina mnogo toga započeto i urađeno.
Prema njegovim rečima, to se odnosi i na vojno-tehničku saradnju, kao i na pomoć Rusije u nabavci oružja i vojne opreme.
"To se, naravno, odnosi na vojnu saradnju, zajedničke vežbe, razmenu delegacija ne samo na nivou visoke komande, već i na nivou srednjeg i nižeg nivoa", precizirao je Šojgu.
"Srbija i Rusija se razumeju, poštuju i pomažu"
Nakon sastanka Vulina i Šojgua Ministarstvo odrbane je saopštilo da je Vulin zahvalio Rusiji na načinu na koji je prihvaćena delegacija Ministarstav odbrane i Vojske Srbije kao i na odnosu prema našim vojnicima za vreme boravka na "Tenkovoskom biatlonu".
"Ministar Šojgu je čovek koji iskreno voli Srbiju i koji je naš prijatelj. Naše dve zemlje se razumeju, poštuju i pomažu i ja sam iskoristio priliku da mu se još jednom zahvalim na principijelnoj poziciji Ruske Federacije kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji i da ga zamolim da se nadalje nastavi sa takvom politikom", rekao je Vulin.
Vulin je pozvao Šojgua i da prisustvuje godišnjici oslobođenja Beograda 20. oktobra.
Na sastanku je potvrđena važnost opremanja Vojske Srbije novim sredstvima, pre svega borbenim avionima, tenkovima i borbenim vozilima, radi realizacije i unapređenja procesa obuke i jačanja njenih operativnih sposobnosti u suočavanju sa brojnim izazovima i pretnjama sve nestabilnijeg sveta, piše u saopštenju.
Vulin je još jednom istakao poziciju Srbije o vojnoj neutralnosti dodajući da se Srbija izborila za svoje pravo "da odlučuje o svojim prijateljima, da odlučuje da sama bira svoj politički i vojni put, i tako će i nastaviti".
Sastanku su prisustvovali i v. d. pomoćnika ministra za politiku odbrane general-major Milan Mojsilović, v. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant Kopnene vojske Vojske Srbije general-potpukovnik Milosav Simović i izaslanik odbrane Republike Srbije u Moskvi pukovnik Budimir Gajić.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vulin: MiG-ovi stižu po planu

Izvor: Beta, 13.Avg.2017, 08:40

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da se nada da će avioni "MiG" stići u Srbiju do kraja godine i da preostaju još tehničke procedure jer su administrativne već uradjene, saopštilo je ministarstvo odbrane.U saopštenju se navodi da je na sastanku sa ruskim ministrom odbrane...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.