Vujanović objasnio zašto ne ide u Moskvu

Izvor: Akter, 09.Apr.2015, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović objasnio zašto ne ide u Moskvu

Kabintet predsednika Crne Gore Filipa Vunanovića saopštio je danas da "ne bi bilo prirodno|" da predsednik ignoriše proslavu jubileja pobede nad fašizmom u svojoj zemlji , a da prisustvuje paradi u Moskvi

Vujanovićev kabinet je reagovao posle oglašavanja ruskog ambasadora u Podgorici Andreja Nestarenka, koji je ranije danas saopštio da je crnogorski predsednik najprije prihvatio poziv Vladimira Putina da prisustvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << paradi u Moskvi, ali da je odluku naknadno promenio.

U reagovanju se ne negiraju ovi navodi ruskog ambasadora, već se podseća da je predviđeno da Vujanović govori na manifestaciji povodom 70 godine pobede nad fašizmom 9. maja u Podgorici.

"Uz nesumnjivo visoko uvažavanje snage i veličine učešća Rusije u pobjedi nad fašizmom i poštovanje i divljenje žrtvama …. i svo poštovanje tradicionalnih veza izmeÄ‘u naših naroda i zemalja, ne bi bilo prirodno da predsjednik ignoriše proslavu u svojoj zemlji, a da prisustvuje paradi u Moskvi, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Crnogorski predsednik je prisustvovao paradi na Crvenom trgu povodom 65 godina od pobjede nad fašizmom I njegova odluke da to ne učini I ove godine različito je doživljena u javnosti.

Kritičari te odluke smatraju da je ona "inferiorna" i ukazuju da je Rusija dala najveći broj žrtava u borbi protiv nacizma i fašizma tokom Drugog svjetskog rata.

Oni koji podržavaju Vujanovićev potez kao argument navode spoljnopolitičke prioritete Crne Gore, člansvo u EU I NATO I ukazuju na "evropsko-američko i rusku polarizaciju po pitanju prisustva paradi pobjede".

Crna Gora se ranije pridružila sankcijama EU protiv Rusije. Crna Gora je kandidat za članstvo u EU I NATO I do kraja godine očekuje poziv za prijem u Sjevernoatlanski savez.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Vujanović objasnio razloge zbog kojih ne ide u Moskvu

Izvor: Blic, 10.Apr.2015, 01:05

Kabinet predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića saopštio je u četvrtak da "ne bi bilo prirodno" da predsednik ignoriše proslavu jubileja pobede nad fašizmom u svojojzemlji , a da prisustvuje paradi u Moskvi...Vujanovićev kabinet je reagovao posle oglašavanja ruskog ambasadora u Podgorici Andreja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.