Vučić Medvedevu: I Rusija i EU

Izvor: B92, 07.Jul.2014, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić Medvedevu: I Rusija i EU

Moskva -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Moskvi sa predsednikom ruske vlade Dmitrijem Medvedevom.

Premijeri prvo razgovaraju tet-a-tet, a potom će im se pridružiti i delegacije.

Vučić je posle sastanka izjavio je da Srbija želi da postane deo EU, ali da ne želi da narušava odnose sa Rusijom.

Srbija se pokazala kao prijatelj i nije okrenula ledja Rusiji u teškom trenutku, za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od mnogih drugih, i to pokazuje na delu, a ne na rečima, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Vučić se nalazi u dvodnevnoj radnoj poseti Moskvi, tokom koje će se sutra sresti i s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Srpski premijer je kazao da Rusija ima puno razumevanja za Srbiju i njene političke stavove.

"Ja ne krijem da mi želimo u EU, ali ne želimo da u najtežem trenutku urušavamo naše prijateljske odnose. Srbija je to pokazala i na delima, tako će biti i ubuduće", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je imao dobar razgovor sa Medvedevom o ekonomskim pitanjima i da se obe stranu zalažu za još jaču trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Naveo je da su danas razrešene neke nejasnoće oko Južnog toka, odnosno "četiri molbe" srpske strane, i da je zahvalan ruskoj strani sto je razumela potrebe Srbije, te da će Srbija umeti to da poštuje.

Medevedev je najavio da će u vezi s tim narednih dana potpisati pojedina dokumenta čime će biti rešeni ti problemi vezani za Južni tok.

Ruski premijer je kazao da je Južni tok ključan ekonomski projekat za Evropu i za Srbiju, da ne treba da se politizuje i da ima uzajamno koristan karakter. Upravo taj prilaz je danas potvrdjen u razgovorima, rekao je on.

"Drugim rečima, mi smo napravili značajan napredak u pregovaračkom procesu. Sstaviše, narednih dana sam spreman da potpišem dokumenta, čime će projekat u odnosima sa Srbijom ući u novu fazu", rekao je Medvedev dodajući da projekat Južni tok pokazuje veoma dobre odnose naših naroda.

Ni Medvedev ni Vučić nisu želeli da kažu o kakvim problemima ili molbama Srbije je reč.

Oba premijera su izrazila zadovoljstvo povećanjem robne razmene izmedju dve zemlje, Medevedv je naveo da je tokom prethodne godine robna razmena povećana za 15 odsto, dok je Vučić kazao da će Rusija posle Italije i Nemačke biti treći najveći trgovinski ekonomski partner Srbije.

Medvedev je kazao da se razgovaralo o Naftnoj industriji Srbije "koja je od gubitaša postala regionalni lider" i dalje investira u Srbiju.

Govoreći o Ruskim železnicama i modernizaciji pruga u Srbiji, on je rekao da će to poboljšati situaciju u privredi, stvoriti nova radna mesta poboljšati tranzit.

Naveo je da su spasilačke operacije tokom poplava u maju u Srbiji pokazale da je humanitarni centar u Nišu pokazao svoju efikasnost.

Vučić je kazao da je zahvalan Rusiji što pokazuje interes za investiranje u Srbiju, kao i da je za širenje saradnje.

Naveo je da je Srbija zainteresovana za proširenje liste proizvoda oslobodjenih od carine. Po njegovim rečima, Srbija podržava mirovnu inicijativu Rusije kada

je reč o rešenju krize u Ukrajini.

Vučić je poručio da Rusija u Srbiji "uvek može da računa da ima prijatelja i saveznika".

Vučić je takođe rekao da Srbija podržava sve mirovne inicijative Putina u vezi sa Ukrajinom.

Razgovori su počeli pitanjem Dmitrija Medvedeva Aleksandru Vučiću kako je raspložen, na šta je predsednik srpske vlade odgovorio na ruskom: "Veoma dobro, kao i uvek u Rusiji".

Na početku susreta u rezidenciji premijera Rusije u Gorkom nedaleko od Moskve, Medvedev je izrazio zadovoljstvo zbog Vučićevog dolaska u Moskvu.

U delegaciji koju predvodi Vučić su i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, ministar privrede Dušan Vujović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Dvojica premijera razgovaraće o bilateralnim odnosima, trgovinsko-ekonomskoj saradnji, uključujući realizaciju velikih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata.

Biće reči o kreditima u sektorima finansija, transporta, industrije, poljoprivrede, humanitarnih pitanja i kulture, navodi se u saopštenju ruske vlade.

Premijeri će se posle sastanka obratiti medijima.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sutra u Moskvi, saopšteno je danas iz Kremlja.

"Tokom sastanka Putin i Vučić će razgovarati o perpektivama daljeg jačanja političkog dijaloga Rusije i Srbije", navedeno je u saopštenju.

Planirano je, takodje, i da se razmotre pitanja u vezi sa bilateralnom i trgovinsko-ekonomskom saradnjom, u prvom redu u oblasti energetike, jačanja kulturno-humanitarnih veza i saradnje u sferi medjunarodne politike.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.