Vučić: Kupujemo oružje od Rusije

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Okt.2015, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Kupujemo oružje od Rusije

MOSKVA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da o održavanju referenduma i izbora u Srbiji, odlučuju Srbija i srpske vlasti, a ne Evropska unija ili Rusija, kao i da će Srbija od Ruske Federacije nabaviti deo naoružanja, koje neće biti ofanzivnog karaktera, već će služiti za zaštitu zemlje.

"Srbija je na izborima izabrala politiku evropskog puta, neuvođenja sankcija Rusiji i najboljih odnosa sa >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Ruskom Federacijom", rekao je Vučić novinarima u Moskvi.

On je na taj način odgovorio na pitanje o poseti rukovodstva Demokratske stranke Srbije (DS S) Krimu, gde su zatražili podršku od Rusije kako bi u Srbiji bio održan referendum o odbijanju ulaska u EU.

Međutim, premijer je podvukao da referenduma neće biti zbog toga što to želi DS S, Dveri ili neko drugi, ni sada, ni inače.

"O referendumu se nikada neće odlučivati ni u jednom drugom velikom gradu, ma koliko mi voleli Brisel, Moskvu, Vašington ili bilo koji drugi grad. Uvek će se odlučivati u Beogradu, na njihovu žalost, i zbog toga sam veoma ponosan", zaključio je premijer Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija od Ruske Federacije nabaviti deo naoružanja, koje neće biti ofanzivnog karaktera, već će služiti za zaštitu zemlje.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa potencijalnom saradnjom Srbije sa Ruskom Federacijom u vezi sa nabavkom novog naoružanja, rekao da naša zemlja deo naoružanja mora da nabavi, ali da će nastojati da se jedan deo proizvodi u Srbiji, u saradnji s Rusijom.

"To je naš posao. Nije realno da previše toga kupimo, ali nešto oružja ćemo da nabavimo", rekao je Vučić.

On nije želeo da precizira o kojem naoružanju je reč, jer su razgovori u toku, ali je ponovio da je, generalno, posao premijera i Vlade da brinu o bezbednosti zemlje.

"Ako pitaju šta će nam sve to, neka postave pitanje šta će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO zemljama, a samo jedna nije, a to je Srbija", rekao je Vučić.

Primetivši da Srbija ćuti kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila i haubice, premijer je upitao zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete.

"A sutra ćete da me pitate, u nekoj drugoj konstelaciji snaga u svetu, šta si uradio da zaštitiš svoju zemlju. Nećemo da nabavljamo oružje koje je, nazovimo ga takvim, ofanzivno, ali moramo da zaštitimo svoju teritoriju", naveo je Vučić.

On je dodao i da će danas biti razgovora i sa predstavnicima kompanije "Kamaz" u vezi sa kupovinom kamiona za nore i haubice u fabrici u Velikoj Plani.

Upitan da pojasni jučerašnji Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o uzajamnoj zaštiti prava na rezultate intelektualne delatnosti stečene kroz bilateralnu vojnotehničku saradnju, odnosno navode Komersanta da će servisiranje i modernizacija ruskog naoružanja u Srbiji biti moguća samo u Rusiji, Vučić je odgovorio da je reč samo o tehničkom sporazumu koji poboljšava naše odnose “i ništa više od toga.”

"Reč je o zaštiti intelektualne svojine koji smo uvek imali. Možemo mi nekada nešto da radimo, ali moramo da dobijemo njihove delove i licencu, kao što je uvek i bilo. Uspeli smo samo jednu stvar, da ne budemo odgovorni za to što je nekada ranije negde kršeno, pa da ne moramo da plaćamo", rekao je Vučić i dodao da Srbija u svojoj namenskoj industriji koristi i NATO i ruske standarde.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.