Veliki mali

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2010, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki mali

03.11.2010. -

Prema rezultatima 2009. godine Rusija je zauzela četvrto mesto u svetu po privlačenju privatnih investicija u nanotehnologije. Ovo je izjavio potpredsednik vlade Sergej Ivanov, otvarajući forum o nanotehnologijama u Moskvi. A obim privatnih investicija uključenih u projekte državne korporacije Rosnano dostigao je 17 milijardi rubalja.

Prvog dana pred učesnicima foruma istupio je fizičar, Nobelovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << za ovu godinu, naš sunorodnik Konstantin Novoselov. On je pričao u nauci – nanomaterijalu grafenu koji je otkrio zajedno sa Andrejom Gejmom i o konktaktima sa ruskim kolegama, ne isključivši pri tome da u Rusiji može da bude uspostavljena proizvodnja grafena. Ali posebno Konstantin Nosovelov je podvukao da je razvoju nanotehnologija potrebna stalna pažnja od strane države.

Potpuno je nemoguće reći kada će biti proboj, posebno u takvoj oblasti kao što su nanotehnologije, ali treba prosti podržavati, podržavati dugo i uporno, i proboj će se desiti. U Rusiji je ogroman broj odličnih naučnika, i ako im se da samim da se razvijaju, sami da biraju pravac delatnosti, oni će napraviti odlične rezultate.

Na forumu svoju produkciju predstavilo je preko 350 kompanija iz 13 zemalja. Rusija je prestavila projekte iz 13 regiona. Neki autori su specijalno doputovali u Moskvu da pričaju o svojim razradama. Na primer, o novom proizvodu u medicinskoj sferi – nanotehnološkom rentgenokontrasnom sredstvu – govorio je jedan od autora, Viktor Vasiljev, naučnik Instituta za hemiju tvrdog tela.

Rentgenokonstrasno sredstvo omogućava da se posmatraju ne samo kosti, već i organi. Pošlo nam je za rukom da dođemo do uspešnih kliničkih ispitivanja i da dokažemo da je naš pronalazak apsolutno neškodljiv. Ove godine ga testiramo na životinjama.

Među eksponatima je elektromobil domaće proizvodnje koji se puni iz obične utičnice, neprobojni pancir od lakih nanomaterijala. Ima i projekata koji obuhvataju sve. Uskoro u stanovima ruskih građana mogu da se pojave vodomeri, merači gasa i struje koje je razradila korporacija Rsonano. Ipak predstoji još veći rad, istakao je potpredsednik vlade Sergej Ivanov:

Na današnji dan produkciju nanoindustrije proizvodi 138 ruskih preduzeća. Činilo bi se nevelika cifra, ali hajde da se setimo šta je bilo pre 2-3 godine. Bila je nula. I ova statistika uzima u obzir samo industrijska preduzeća, koja proizvode konkretnu tržišnu produkciju.

U diskusijama koje se odvijaju u okviru foruma učestvuju mnogi strani eksperti. Generalni direktor Majkrosofta Stiven Balmer nazvao je rusku kompaniju Rosnano liderom u sferi inovacija i dodao da Majkrosoft namerava da proširi saradnju sa ruskim parnterima. Osim toga, korporacija namerava da aktivno učestvuje u radu inovacionog centra Skolkovo, koji će postati poligon za najsavremenije inovacione projekte. Ali već danas se može reći da razrade ruskih naučnika nailaze na primenu u praksi i donose Rusiji status ozbiljnog faktora na svetskom tržištu visokih tehnologija.

Izvor: Golos Rossii, foto: © www.dvigatel.ru

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.