Izvor: B92, 10.Avg.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro o autokefalnosti MPC

Beograd -- Makedonska pravoslava crkva može dobiti punu autokefalnost posle narednog Svepravoslavnog sabora, kazao je verski analiticar Živica Tucić.

Taj sabor treba da potvrdi precizne uslove za autonomiju i autokefaliju, dodao je on.

"Odluku o autokefaliji potom donosi carigradski patrijarh kao vaseljenski, koji izdaje o tome dokument, a sapotpisnici su predstavnici ostalih 13 pravoslavnih crkava, kazao je Tucić.

Održavanje Sabora je izvesno, dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je on, a precizni uslovi su nedavno usaglašeni na svepravoslavnoj konferenciji u Ženevi.

"Višedecenijske pripreme se privode kraju. Dve vodeće crkve,Carigrad i Moskva, objavile su spremnost da se Sabor održi već sledeće godine, najkasnije za dve godine", kazao je Tucić.

"Za autokefalnost su potrebni poseban narod, posebna država, jezik, kao i postojanje volje naroda i episkopata za potpunu samostalnost crkve. Ali, ta se volja prenosi crkvi od koje se odvaja, u ovom slučaju SPC", kazao je Tucić.

Kada je reč o MPC, on je naveo da se njenoj potpunoj samostalnosti pod sadašnjim imenom suprotstavlja grčki blok pravoslavnih crkava, kojih osim Carigrada i Atine ima bar još četiri.

Makedonska pravoslavna crkva proglasila je smaostalnost 1967. godine,a SPC 1950-tih godina dala autonomiju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro o autokefalnosti MPC

Izvor: Šumadija Press, 10.Avg.2010

Makedonska pravoslava crkva može dobiti punu autokefalnost posle narednog Svepravoslavnog sabora, kazao je verski analiticar Živica Tucić.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.