Izvor: B92, 28.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Stanko Subotić

Beograd -- Stanko Subotić Cane, jedan od glavnih osumnjičenih za šverc cigareta 90-tih godina, uhapšen je dans u Moskvi saopštio je MUP Srbije.

Subotić je osumnjičen da je kao glavni organizator kriminalne grupe, na nelegalan način preko svojih posrednika uvozio i prodavao cigarete na tržištu Srbije. Stanku Subotiću je određen ekstradicioni pritvor i pokrenut je eksatradicioni postupak radi njegovog izručenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravosudnim organima Republike Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Subotićev advokat Vlado Pavićević kaže za B92 da je Subotić nameravao da 19. maja dođe na pretres koji je zakazan pred specijalnim sudom.

Subotić je označen da je kao organizator kriminalne grupe zloupoterbio službeni položaj i na nelegalan način tokom 90-ih uvozio cigarate, koje su kasnije pordavane na tržištu Srbije.

Subotić je u tom procesu optužen da je sa još 14 saradnika među kojima su i bivši direktor Carine Mihalj Kertes, kao i sin Slobodana Miloševića Marko Milošević, učetvovali u švercu cigareta.

Prema optužnici, koja je podignuta decembra prošle godine, okrivljeni se terete da su od 1995. do kraja 1996. nelegalnim uvozom i prodajom cigareta na teritoriji Srbije, pribavila sebi imovinsku korist od gotovo 174 miliona dinara.

U vreme izvršenja krivičnog dela to je predstavljalo protivvrednost od oko 56 miliona nemačkih maraka i gotovo osam miliona američkih dolara.

Moguće odlaganje suđenja

Suđenje Stanku Subotiću Canetu i njegovoj grupi, koje je zakazano za 19. maj, trebalo bi da bude odloženo do njegovog izručenja Srbiji, pošto je on organizator kriminalne grupe optužene za šverc duvana, izjavila je danas portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević.

Prema rečima Kovačevićeve, narednih dana sudsko veće, koje treba da sudi Subotićevoj grupi, odlučiće da li će početak glavnog pretresa odložiti do njegovog izručenja, ili će početi suđenje u koje će se on naknadno uključiti.

Ona je dodala da se suđenje, po pravilu, nastavlja tamo gde je i stalo kada se neki od optuženih koji je bio u bekstvu, a sudilo mu se u odsustvu, privede pravosudnim organima.

"U svakom slučaju, posle njegovog izručenja biće mu uručena optužnica i ostavljeno vreme za pripremu oidbrane", rekla je Kovačevićeva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen Stanko Subotić Cane

Izvor: Press, 28.Apr.2008

Jedan od glavnih osumnjičenih za šverc cigareta 1990-ih, Stanko Subotić Cane, uhapšen je danas u Moskvi, javili su beogradski elektronski mediji..

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.