Udineze do 2:0 u 85. i 97. minutu, Marsej bolji od Ajaksa

Izvor: Blic, 13.Mar.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udineze do 2:0 u 85. i 97. minutu, Marsej bolji od Ajaksa

CSKA Moskva, Dinamo Kijev i Verder braniće gol prednosti u revanšu osmine finala Kupa UEFA protiv Šahtjora, Metalista odnosno Sent Etjena. U jednom od derbija osmine finala Galatasaraj u Hamburgu odigrao nerešeno 1:1 protiv HSV-a. U druga dva derbija uspešniji su bili domaći – Udineze je stekao prednost od 2:0 nad Zenitom golovima u 85. u 97. minutu, dok je Marsej >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mnogo ranije obezbedio trijumf nad Ajaksom rezultatom 2:1. Jedini meč bez golova viđen je u Parizu, gde se posle dosadnog prvog, PSŽ ispromašivao u drugom poluvremenu protiv Brage.



Meč u Udinama neuporedivo bolje su otvorili "crno-beli" koji su ekipu koja ne podseća na branioca titule saterali u 16 tokom prvih pola sata. Prodori i pokušaji Di Natalea i Kvaljarele nisu bili dovoljno dobri, pa je Dani najavio da bi ruska ekipa možda mogla da kazni domaće jednom od svojih kontri. Međutim, Handanović je bio siguran u nekoliko navrata, a tempo je lagano opadao. Publika se konačno digla na noge mnogo kasnije – u 85. minutu kada je Kvaljarela prihvatio precizan pas Pepea i zakucao loptu u gornji deo mreže za velikih 1:0. Činilo se da će se "zebre" zadovoljiti sa minimalnom prednošću pred revanš, ali je Širokov u 94. minutu oborio Oboda, dosuđen je diskutabilan penal, a čak 180 sekundi kasnije Di Natale je sa "bele tačke" odveo Udineze na korak od naredne faze.

Uz Udineze, najbolji posao večeri obavio je Mančester siti zahvaljujući dva gola u prvih pola sata igre protiv Alborga – 2:0. "Građani" su do vođstva došli već posle osam minuta, kada je Robinjo dodao do Felipea Kaiseda, a Ekvadorac lepo okrenuo Jakobsena i preciznim udarcem savladao Zazu. Danci su pokušali da brzo odgovore, ali je njihova kratkotrajna inicijativa isečena novim pogotkom. Šon Rajt Filips je sjajno prošao po desnoj strani i zakucao loptu tik pored bliže stative za konačnih 2:0. Prilično dinamična utakmica je donela još dosta uzbuđenja, ali su mreže ostale mirne pa će ekipa iz Mančestera mirno sačekati revanš.

Mnogo čvršće bilo je na Velodromu, gde je Olimpik protiv Ajaksa još jednom potvrdio koliko je teško svakoj ekipi na gostovanju u Marseju – 2:1. Francuzi su poveli u 19. minutu posle "bombe" levicom Benoe Šejrua sa više od 25 metara, a prednost je udvostručio Mamadu Niang u 14 minuta kasnije, kad je uleteo u Vermerov šesnaesterac i iz blizine rutinski pogodio mrežu.

Dobra igra Olimpika i vođstvo od dva gola su kratko trajali, jer je Hiltonov faul u svom šesnaestercu otvorio prostor Ajaksu da se vrati u utakmicu. Luis Suarez je iskoristio penal i taman kada su "kopljanici" počeli da pritiskaju u seriji oštrih startova sa obe strane drugi put je opomenut Van der Viel i zaradio isključenje već u 43. minutu. Sa igračem manje Ajaks nije imao snage za više, pa je drugo poluvreme uglavnom proveo u svom kaznenom prostoru ispucavajući loptu i braneći Vermera od "promaje".

Nekadašnji rivali u Sovjetskom savezu CSKA i Šahtjor odigrali su prilično tvrd meč na stadionu Lužnjiki, a utakmicu je odlučio najbolji strelac Kupa UEFA Vagner Lav pogotkom u 50. minutu.

Sjajni Brazilac stigao je do 11. gola u Evropi ove sezone, a njegovom golu sa bele tačke prethodio je prekršaj nad Milošem Krasićem u kaznenom prostrou Šahtjora.

Srpski reprezentativac odigrao je svih 90 minuta za domaći tim, dok je u ekipi Šahtjora ceo meč odradio i Igor Duljaj.

Domaći tim stekao je prednost u još jednom okršaju istočnoevropskih timova, a golom hrvatskog reprezentativca Ognjena Vukojevića, fudbaleri Dinama iz Kijeva pobedeili su konkurenta iz ukrajinskog šampionata Metalist rezultatom 1:0.

Vukojević je u 54. minutu odlično reagovao posle kornera Alijeva, a nakon pogotka pomenuti dvojac imao je po jednu dobru priliku da višestrukom prvaku Ukrajine obezbedi daleko mirniji revanš 19. marta.

Konačno, najinteresantnij meč u paketu utakmica koje su počele od 18 časova, odigrali su Hamburger i Galatasaraj, a uprkos vođstvu gostiju posle prvih 45 minuta bivši prvak Evrope izvukao se u nastavku – 1:1.

Hamburger je tokom većeg dela susreta imao inicijativu, a nakon promašaja Trohovskog, Gerera i Petrića, Galata je psotigla zlata vredan gol.

U 33. minutu Boateng je stratovao na Linkolna, lopta se lepo odila do Ajhana Akmana koji je preciznim udarcem sa 15-ak metara doveo goste u vođstvo.

HSV se vratio u meč početkom drugog dela kada je posle jedne od brojnih akcija Gerera i Petrića, Marsel Jansen volej udarcem doneo izjednačenje u 49. minutu.

Samo četiri minuta kasnije Emre Ašik faulirao je Petrića i zaradio isključenje, a totalna ofanziva domaćih do kraja meča nije bila dovoljna da se u Istanbul otputuje sa makar jednim golom prednosti.

Prvi mečevi osmine finala Kupa UEFA

Hamburger – Galatasaraj 1:1

(Jansen 49 - Akman 33)

CSKA – Šahtjor 1:0

(Vagner Lav 50 p)

Dinamo Kijev – Metalist 1:0

(Vukojević 54)

PSŽ – Braga 0:0

Verder – Sent Etjen 1:0

(Naldo 20)

Mančester siti – Alborg 2:0

(Kaisedo 8, Rajt-Filips 30)

Marsej – Ajaks 2:1

(Šejru 19, Niang 33 - Suarez 36p)

Udineze – Zenit 2:0

(Kvaljarela 85, Di Natale 90+7p)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kup UEFA: Pobede CSKA i Dinama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2009, 22:37

BEOGRAD - Fudbaleri CSKA iz Moskve pobedili su danas Šahtjor, u prvoj utakmici osmine finala Kupa UEFA, dok je Dinamo iz Kijeva takođe minimalnim rezultatom pobedio Metalist...Fudbaleri CSKA iz Moskve pobedili su na svom stadionu Lužnjiki Šahtjor sa 1:0. Jedini gol na utakmici postigao je Brazilac...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

KUP UEFA: Nemilosrdni domaćini

Izvor: Mondo, 13.Mar.2009

Čak šest domaćina pobedilo je u prvim utakmicama osmine finala Kupa UEFA, samo su Galatasaraj u Hamburgu i Braga u Parizu izborili remije. Slavlje Krasića i Ninkovića.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.