Učenici Pola Morija i dalje nastavljaju „ljubavnu vezu s Rusijom“

Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2010, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici Pola Morija i dalje nastavljaju „ljubavnu vezu s Rusijom“

29.10.2010. -

„Posvećenje Polu Morija" – s ovakvim programom je na gostovanju u Rusiji francuski Grand-orkestar Pola Morija. Muzičko putovanje obuhvata ceo evropski deo zemlje – od Kalinjingrada preko povolških gradova do kulturnih centara Urala. A započelo je 27. oktobra u Moskvi.

Zanimljivo je da je gostovanje francuskog orkestra u Rusiji postalo moguće zahvaljujući internetu. Preko jedne od popularnih socijalnih mreža našao se ruski producent, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koji se prihvatio da organizuje tako složenu i dugu turneju kolektiva, koji stanovnici Rusije vole još od vremena, kad interneta, što se kaže, nije bilo ni na pomolu. Od početka 1970-ih godina u Sovjetskom Savezu se slušala muzika Pola Morija, slušali su je čak i oni koje je priroda zaobišla deleći muzički sluh. Najpopularniji programi sovjetske televizije i radija koristili su snimke Pola Morija za špicu, kao pratnju sižea. To predstavljalo izvestan šik – strana muzika! Uz kompozicije Pola Morija nastupali su poznati sovjetski klizači, i čak su i kosmonauti na let nosili snimke francuskog maestra, kako bi ih slušali u kosmosu. Odnosno, orkestar Pola Morija je bez preterivanja bio najpopularniji muzički kolektiv u SSSR.

Uzgred rečeno, maestro je i lično više puta boravio u Rusiji, ali sa svojim slavnim orkestrom jedan jedini put 1978. godine. I evo šta je zanimljivo: još pre svog prvog dolaska u Rusiju, 1965. godine, francuski maestro je snimio disk, koji je u celom svetu stekao popularnost pod nazivom „Ruski album". Na njemu ima 12 aranžmana ruskih melodija koje je načinio Pol Morija.

2005. godine, godinu dana pre svoje smrti Pol Morija je za svog naslednika na dužnosti rukovodioca orkestra odredio Žan-Žaka Žustafrea. I evo sad Grand-orkestra Žan-Žaka Žustafrea, u čijem sastavu ima mnogo muzičara, koji su dugo godina radili s Polom Morija, doneo je u Rusiju „Posvećenje" svom učitelju i drugu. „Drago nam je zbog dolaska u Rusiju, gde je muzika Pola Morija i danas popularna, i gde ljudi znaju za njegov orkestar," rekao je Žan-Žak Žustafre pred koncert u Moskvi. „Sa zadovoljstvom ćemo ovde predstaviti novi program, posvećen našem voljenom maestru."

Naravno, trudimo se da sačuvamo i umnožimo tradiciju orkestra Pola Morija, naročito u pogledu kvaliteta muzike i nadamo se da će u Rusiji naše novo zvučanje biti ocenjeno po zasluzi. A što se tiče programa koncerta, prvi njegov deo je muzika, koju je voleo i izvodio Pol Morija, ali će ona zvučati u novim aranžmanima. U drugom delu programa predstavićemo orkestarske varijante pesama Žaka Brela i Šarla Aznavura, koje je Pol Morija spremao i aranžirao, ali nije stigao da izvede.

Francuski muzičari su obećali da će rusku publiku osim toga obradovati izvođenjem kompozicija s „Ruskog albuma". Uostalom, šta god da izvode umetnici Grand-orkestra, gostovanje saboraca i učenika Pola Morija u godini razmene između Rusije i Francuske, ruska publika će dočekati s oduševljenjem.

Izvor: Golos Rossii, foto: © dcp.sovserv.ru

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.