U Snoudenovim lap topovima nije bilo nikakvih tajnih sadržaja

Izvor: Press, 11.Okt.2013, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Snoudenovim lap topovima nije bilo nikakvih tajnih sadržaja

Mekgavern, koji se u sredu sastao sa Snoudenom u Rusiji kako bi mu predao nagradu "Integritet u obaveštajnim službama", rekao je da je Snouden čuvao tajna dokumenta američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) na manjim uređajima - prenosivim hard diskovima i fleš memoriji, koje nije predao ruskim ni kineskim vlastima.

Snouden je u Moskvi razgovarao šest sati s Mekgavernom i još trojicom bivših američkih zvaničnika, koji su postali kritičari američkog programa nadzora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << To su bivši agent Federalnog istražnog biroa Kolin Rouli, bivši zvaničnik Ministarstva pravde Džedlin Radak i bivši zvaničnik NSA Tomas Drejk.

Edvard Snouden (30) živi na tajnoj lokaciji u Rusiji, van domašaja američkih vlasti, koje ga traže zbog toga što je obelodanio medijima detalje tajnih programa elektronske špijunaže, preneo je Rojters.

On je u maju otputovao u Hongkong, a potom, pod pritiskom Kine, u Moskvu.

Američki zvaničnici rekli su da su verovali da su tajna dokumenta sa Snoudenovih računara pala u ruke ruskih i kineskih obaveštajnih službi, mada su priznali da za to nije bilo nikakvog dokaza.

Mekgavern je rekao da mu je Snouden na sastanku kazao da na laptopovima nije bilo nikakvih tajni.

Snouden je, prema njegovim rečima, dobro zaštićen, ali ima slobodu kretanja.

Mekgavern nije želeo da kaže gde i kako se sastao sa Snoudenom, ali je kazao da su glavnu ulogu u organizovanju sastanka odigrali osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž i njegova bliska saradnica Sara Harison.

Harison je provela sa Snoudenom nekoliko sedmica u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma i potom ostala u Rusiji kada mu je odobren azil.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Press...






Povezane vesti

WikiLeaks objavio prve video snimke Snowdena u Moskvi (VIDEO)

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Okt.2013, 15:31

ZAGREB - Snowden se vidi kako prima nagradu Sam Adams Associates, skupine bivših američkih dužnosnika koji su postali zviždači, od Raya McGoverna i kritizira doseg američkih programa elektronskog nadzora.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.