U Rusiji sude mrtvom čoveku

Izvor: B92, 17.Feb.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rusiji sude mrtvom čoveku

Moskva -- U ponedeljak u Moskvi počinje suđenje mrtvom čoveku - Sergeju Magnitskom koji je optužen da je poreskom prevarom oštetio budžet Rusije za 13 miliona evra.

Početak suđenja ne sprečava činjenica da je Magnitski preminuo pre tri godine.

Advokat porodice u razgovoru za B92 kaže da tužilaštvo nezakonito tumači odluku Ustavnog suda da je moguće obnavljati suđenje zbog rehabilitacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U zgradi Tverskog suda počeće proces u kome na optuženičkoj klupi neće sedeti niko. Prvootuženi vlasnik Ermitaž kapital menadžmenta Vilijem Brauer je u Velikoj Britaniji i odbija da se javi sudu.

Drugooptuženi Sergej Magnitski ni ne može da se pojavi pred sudom jer od 2009. godine počiva na Preobraženskom groblju u Moskvi.

U Rusiji se nikada do sada nije sudilo pokojnim ljudima. Kada je Magnitski umro u pritvoru istraga protiv njega je prvo obustavljena, a poptom 2011. godine obnovljena.

Advokat porodice Magnitski, Nikolaj Grohov, za B92 kaže da iza suđenja ne stoje pravni motivi.

”Prekidanje krivičnog dela zbog smrti nije odgovoralo onim činovnicima u poreskoj upravi, pravosuđu, policiji, arbitražnom sudu koji su učestvovali u sistematskom otimanju novca iz budžeta. Njima je bilo neophodno da obnove proces kako bi se osvetili mrtvom čoveku za to što ih je raskrinkao da su od 2006. do 2008. oštelili budžet za 11 miliradi rubalja“, navodi on.

Porodica Magnitskog nema nameru da ikako učestvuje u ovom procesu, kaže Grohov.

“Jasno je da na tom procesu ni majka, ni ja kao njen advokat, se ne bi ništa pitali samo bi bili statisti u procesu blaćenja časnog čoveka i prisustvom davali izgovor tužilaštvu da tvrdi da je proces legitiman“, kaže on.

Magnitski je kao pravnik firme koja je zastupala Ermitaž kapital tvrdio da je otkrio kako su određeni službenici u poreskoj upravi, sudstvu i policiji prevarom i falsikikovanjem dokumenata o vlasništvu prisvojili novac od poreza koji su tri firme Ermitaža već platile, tj. ti činovnici su nelegalno uzeli povraćaj poreza koji nije njima pripadao, koji nije ni trebalo da se vraća, i time oštetili budžet Rusije za 230 miliona dolara.

Magnitski je dao izjavu istražnim organima o svojim nalazima da bi se vrlo brzo istraga otvorila protiv njega, a on sam našao u pritvoru pod optužbom da je učestvovao u nezakonitom povrtaćaju poreza Ermitaž Kapitala.

U pritvoru je Magnitski proveo 11 meseci čekajući da počne suđnje. Prema zvaničnim informacijama umro je od srčanog udara. Porodica, nezavisna istraga i zvanična istražna komisja izneli su da postoje sumnje da u najmanju ruku Magnitskom nije pružena pomoć na vreme, ni odgvorajuća zdravstrvena zašttia.

Istraga o njegovoj smrti završila se oslobađajućom presudom za načelnika medicinskog odeljenja privorske jedinice – oslobađajuću presudu tražio je tužilac.

Slučaj Magnitski poslužio je za oštro zahlađenje odnosa Rusije i SAD. Zvanični Vašington doneo je zakon nazvan njegovim imenom koji predviđa sankcije za ruske činovnike koje SAD smatraju umešanim u kršenje ljudskih prava Magnitskog i drugih. Rusija je odgvorila zakonom Dime Jakovljeva kojim je Amerikancima zabranila usvajanje ruske dece.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Osveta ili pravda? U Rusiji sude mrtvom čoveku! (VIDEO)

Izvor: NaDlanu.com, 17.Feb.2013

U ponedeljak u Moskvi počinje suđenje mrtvom čoveku – Sergeju Magnitskom, koji je optužen da je poreskom prevarom oštetio budžet Rusije za 13 miliona evra, prenosi B92...U zgradi Tverskog suda počeće proces u kome na optuženičkoj klupi neće sedeti niko. Prvootuženi vlasnik...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.