U Moskvi su se prvi put okupili svi religiozni lideri Evrope

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2011, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Moskvi su se prvi put okupili svi religiozni lideri Evrope

23.06.2011. -

Odgovornost za budućnost čovečanstva leži na liderima religioznih konfesija, a ne na političarima. Evo zašto sve crkve sveta treba zajedno da rešavaju aktualne probleme. Do takvog zaključka došli su učesnici zasedanja Evropskog saveta religioznih lidera. Predstavnici konfesija okupili su se ovih dana u Moskvi, kako bi izradili jedinstveni mehanizam borbe protiv izazova savremenog sveta.

Evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << savet religizonih lidera relativno je mlada organizacija. Ona je bila formirana 2002. godine u okviru UN. Savet objedinjuje jevreje, hrišćane, muslimane, budiste, predstavnike drugih religija. Prvi put ova organizacija održava sastanak u Moskvi. Za nas je vrlo značajno to što smo svi prisutni ovde, u hramu Hrista Spasa. Vidimo preporod i jako rusko pravoslavlje, čiji glas slušamo – istakao je poglavar Luteranske crkve Norveške, episkop Osla Gunar Stolset.

Ova veličanstvena crkva je spomenik fundamentalnoj duhovnosti Rusije, koja je okrenula novu stanicu ne samo ruskog pravoslavlja, već i čitave nacije. Zvuk njenih zvona danas se čuje čak na Crvenom trgu, koji je niz godina smatran simbolom ateizma. Vidimo kako se danas Rusija ponovo okreće Bogu, svake godine jačajući svoju veru.

Nisu slučajno glavne teme zasedanja pitanja prava i sloboda savremenog čoveka, očuvanja religioznih vrednosti. Već nekoliko godina Moskovska patrijaršija aktivno razmatra ove probleme, pozivajući konfesije na aktivniji dijalog. Ruska crkva ima veliko iskustvo osmišljavanja tih tema i ona može da ga podeli sa drugim konfesijama, uveren je Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril.

2008. godine naša crkva je usvojila dokument koji se naziva Osnovi učenja o slobodi, dostojanstvu i ljudskim pravima. Glavni uzrok razrade ovog dokumenta je naša zabrinutost zbog razvoja koncepcije ljudskih prava i prava uopšte u takvom pravcu koji isključuje očuvanje njihove veze sa moralnom odgovornošću. Gubitak organskog jedinstva između prava i morala objašnjava se moralnom krizom, koja je naših dana dotakla sve sfere ljudskog društva kako u Evropi, tako i u čitavom svetu.

Učesnici diskusije govore o tome da u savremenoj svesti preovladavaju iskušenja materijalnog sveta, potrošački odnos. Sve to rađa lojalne vrednosti, koje ponekada pokušavaju da se predstave kao prave: homoseksualni brakovi, uvećanje broja abortusa, pokušaj uvođenja eutanazije.

Lideri konfesija treba zajedno da izjave neophodnost očuvanja religioznog morala, inače svet može da zaboravi na veru i duhovnost, nastavlja patrijarh Kiril.

Duhovno samouništenje raskida vezu ljudi sa njihovim religioznim nasleđem, postavivši u opasnost čitavu evropsku civilizaciju. Rušimo vezu sa izvorima, sa bazičnim idejama, na kojima se zasnivala čitava evropska civilizacija i čitava kultura. Naravno, ovu ideju danas ne možemo da ponudimo vernicima. Ali u krajnjoj liniji u religioznim zajednicama moramo da očuvamo ideju neprikosnovenosti bazičnih vrednosti.

Poglavar RPC izrazio je nadu da će rad Saveta religioznih lidera pomoći društvu da se obogati religioznim vrednostima. Jer upravo oni u toku dva veka utvrđivali su moralne norme i zakone.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.