U Moskvi protest zbog etničkih nemira

Izvor: Blic, 26.Dec.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Moskvi protest zbog etničkih nemira

Nekoliko hiljada ljudi protestvovalo je danas u Moskvi zbog etničkog nasilja koje je potreslo Rusiju, noseći transparente “Fašisti sramote Rusiju” i uzvikujući “Ne fašizmu!”.

Protest u centru Moskve organizovale su nevladine organizacije u odgovor na nerede od 11. decembra kada su oko 2.000 nacionalista i fudbalskih navijača izašli na ulice vičući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Rusija Rusima!”, sukobile se s policijom i pretukle pripadnike manjinskih etničkih grupa s Kavkaza.

U tim sukobima povređeno je najmanje troje ljudi, a policija je uhapsila stotine izgrednika kako bi sprečila nove sukobe u Moskvi i Sankt Peterburgu. "Svaki grad u Rusiji je multietnički i bilo kakvo bujanje nacionalizma će uništiti zemlju”, rekao je na protestu vođa opozicije Vladimir Rižkov.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev u petak je kritikovao policiju zbog spore akcije policije u razbijanju etničkog nasilja.

Rusi čine oko 80 odsto od 142 miliona stanovnika Rusije, ali u toj zemlji živi još 180 etničkih grupa. Na Kavkazu živi najmanje 100 različitih etničkih grupa, među kojima su i Čečeni. Analitičari procenjuju da je sukob u Čečeniji doprineo rastu ksenofobije i neonacizma u Rusiji i nezadovoljstva Rusima i vlastima u Moskvi među stanovnicima Kavkaza.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.