U Moskvi otvorena izložba Svetska baština Srbije

Izvor: Politika, 13.Okt.2011, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Moskvi otvorena izložba Svetska baština Srbije

MOSKVA – U okviru Dana kulture Srbije u Rusiji, u Moskvi je u Muzeju savremene istorije Rusije promovisana monografija Svetska baština Srbije i otvorena izložba fotografija srpskih crkava i manastira koji su pod zaštitom Uneska.

Monografija je objavljena na ruskom jeziku, a kako je na prezentaciji rekao direktor Muzeja Sergej Arhangelov, kulturno nasleđe Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je u Rusiji veoma popularno.

Prema njegovim rečima, mnoge kulturne tradicije, uključujući i arhitektonske, došle su u Rusiju upravo iz Srbije, a izložba i prezentacija monografije potvrđuju zajedničke kulturne i istorijske korene.

Direktor Instituta za očuvanje kulturne baštine Srbije Vera Pavlović-Lončarski izrazila je nadu da će ruski i srpski eksperti nastaviti zajedničke radove na restauraciji i konzervaciji srpske kulturne baštine.

Na otvaranju izložbe, ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak kazala je da i monografija i izložba, kroz arhitekturu i slikarstvo prikazuju genetski kod srpske državnosti kroz vekove.

Zamenica ministra kulture Srbije Dušica Živković navela je da izložba, koju je postavio Slaviša Savić, ne predstavlja samo spomenike iz svetske baštine, već najautentičnije svedoči o najstarijim umetničkim izražavanjima srpskog naroda, od 10. do 14 veka.

Na izložbi su predstavljene fotografije manastira Studenica, Sopoćani, tvrđava Ras, kao i srednjevekovni manastiri na Kosovu - Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške.

Dani kulture Srbije u Rusiji otvoreni su u septembru, koncertom Slobodana Trkulje, a biće nastavljeni izložbom fotografija „Tolstoj i Srbi” u Domu ruskog zarubežja.

Krajem novembra trebalo bi da bude održana Nedelja srpskog filma, a 2012. godine velika izložba dela srpskih slikara iz kolekcije Narodnog muzeja Srbije.

Beta

objavljeno: 13.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.