U Moskvi noćna zabrana prodaje alkohola

Izvor: S media, 01.Sep.2010, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Moskvi noćna zabrana prodaje alkohola

U Moskvi je danas stupila na snagu zabrana prodaje žestokih alkoholnih pića od 22.00 do 10.00 časova.

Odluka o zabrani, koju je potpisao gradonačelnik Jurij Lužkov, odnosi se na oko 800 prodavnica koje su prodavale alkoholna pića non-stop.

Pravo da prodaju pića sa više od 15 odsto alkohola imaće samo ugostiteljski objekti.

Gradska uprava je upozorila vlasnike prodavnica da će zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nepoštovanja ove odluke biti oduzimana dozvola za rad.

Odluku o noćnoj zabrani prodaje žestokih pića pozdravio je zvaničnik ministarstva zdravlja za pitanja zavisnosti Jevgenij Brjun, ocenjujući da će ona dovesti do smanjenja alkoholizma.

On je rekao da će pojedini gradjani sada noću kupovati "slabije" alkoholne napitke.

"Neki će svejedno piti, ali slaba alkoholna pića ne možeš mnogo da popiješ, zato će i alkohola biti manje popijeno", smatra Brjun.

Zamenica šefa gradske uprave za zdravlje Valentina Varfolomejeva smatra da će noćna zabrana trgovine alkoholom uticati na smanjenje zavisnosti, kao i manji broj zdravstvenih problema povezanih sa alkoholizmom.

Prema njenim rečima, za prvih šest meseci ove godine u gradske bolnice je primljeno 2.500 osoba sa alkoholnim trovanjem, od kojih 187 dece uzrasta do 15 godina. "Te cifre nas plaše i teraju nas da se zamislimo o dostupnosti alkohola mladima", rekla je Varfolomejeva.

Moskva se odlukom o zabrani noćne prodaje alkohola pridružila ostalim ruskim gradovima. U više od 40 regiona Rusije već je uvedena zabrana prodaje žestokih alkoholnih pića u okviru borbe protiv alkoholizma.

Ruska vlada utvrdila je prošle godine strategiju borbe protiv alkoholizma i očekuje se da se do 2020. prekine tradicija ruskog pijanstva, upola smanji upotrebu alkoholnih pića i likvidira ilegalno tržište alkohola.

Cilj strategije je "smenjenje upotrebe alkohola po glavi stanovnika", a treba da bude ostvarena u dve etape. Prvo bi nivo upotrebe čistog alkohola trebalo da bude smanjen sa sadašnjih 18 litara na 15 litara godišnje, zatim da od 2013. do 2020. taj nivo treba da bude dodatno smanjen na pet litara godišnje.

U Rusiji je od 1914. do 1917. godine bio najniži nivo uporebe čistog alkohola u Evropi (0,83 litra), ali je kasnije zbeležena znatno veća konzumacija.

U dokumentu strategije se ukazuje da je količina popijenog čistog alkohola godišnje po glavi stanovnika dvostruko veća od nivoa koji dopušta Svetska zdravstvena organizacija.

U okviru kampanje ranije je doneta odluka o zabrani podaje "jeftine" votke. Uvedena je minimalna cena za flašu od pola litre od 89 rubalja (nešto više od dva evra).



Medjutim, proizvodjači nekvalitetne votke su se dosetili da na etiketama piše "sredstvo za pranje prozora" i te flaše se, po ceni od 50 rubalja, prodaju u pojedinim seoskim prodavnicama, u delovima gde stoji kućna hemija.


To delimično ide u prilog prognozama pojedinih kritičara strategije da će ona ojačati ilegalno tržište.

Predsednik gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta federacije, Sergej Mironov ocenio da "noćna zabrana" može da povrati praksu pravljenje "samogona", žestokog pića koje se u kućnim uslovima pravi od šećera.

Ima i onih koji smatraju da će se vratiti i sovjetska praksa kupovina votke "iz automobila", po znatno višoj ceni.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva: Zabrana prodaje alkohola

Izvor: B92, 01.Sep.2010

Moskva -- U Moskvi je danas stupila na snagu zabrana prodaje žestokih alkoholnih pića od 22.00 do 10.00 časova... Odluka o zabrani, koju je potpisao gradonačelnik Jurij Lužkov, odnosi se na oko 800 prodavnica koje su prodavale alkoholna pića non-stop...Pravo da prodaju pića sa više od 15 odsto...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.