Tužilac traži 3 god. za Pusi rajot

Izvor: B92, 07.Avg.2012, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac traži 3 god. za Pusi rajot

Moskva, Brisel -- Moskovsko tužilaštvo traži da se članice pank benda "Pusi rajot" osude na po tri godine zatvora, zbog huliganstva. EU: Rusija da poštuje međunarodne obaveze.

Grupa je u februaru, uoči predsedničkih izbora u glavnom Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvela akciju u kojoj je otpevala pesmu "Bogorodice, progoni Putina".

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toga tri članice su uhapšene i sve vreme su u pritvoru, dok je suđenje u toku.

One odbijaju krivicu, navodeći da nisu nameravale da povrede osećanja vernika, već da su istupile protiv suvišnog zbližavanja Ruske pravoslavne crkve i vlasti.

Tužilac je, objašnjavajući predlog o trogodišnjoj zatvorskoj kazni, naveo da su se članice pank grupe pojavile u hramu u "krajnje neodgovarajućoj odeći, u izazovnim haljinama jarkih boja", a da je njihovo ponašanje bilo "vulgarno, izazivajuće i cinično".

Predsednica nevladine Helsinške organizacije za zaštitu ljudskih prava Ljudmila Aleksejeva izrazila je danas nadu da sudija neće pozitivno odgovoriti na zahtev tužilaštva i da će devojke osloboditi.

"Poludeli su. Ako ih optuže, to će biti sramota i za državu i za Rusku pravoslavnu crkvu", rekla je Aleksejeva.

Optužene devojke podržale su mnoge ruske kulturne i javne ličnosti, kao i svetske zvezde. Pop-zvezda Madona, koja večeras ima koncert u Moskvi, izjavila je novinarima da se nada da će devojke uskoro biti oslobođene.

"Celi život sam bila protiv cenzure i borila sam se za slobodu reči. Nadam se da će sudija biti milostiv, da ih neće osuditi na sedam godina zatvora i da će uskoro biti oslobođene", rekla je ona.

Devojke iz benda "Pusi rajot" podržali su i glumac Deni de Vito, grupe "Hu" (The Who), "Palp" (Pulp), "Pet šop bojs" (Pet Shop Boys), koji su u pismima predsedniku Vladimiru Putinu naveli da u svakoj demokratskoj državi postoji pravo na protest i da je sedam godina zatvora preteška kazna. Ranije su ih podržali Stiven Fraj, Sting, "Red hot čili pepers" (Red Hot Chili Peppers), "Franc Ferdinand", Piter Gebriel, "Feit no mor" (Faith No More) i Nina Hagen.

Putin je početkom avgusta novinarima izjavio da u akciji "Pusi rajot" "ne vidi ništa dobro", ali da "ih baš tako strogo ne treba osuditi".

"Da su devojke bile, na primer u Izraelu, i tamo nešto oskrnavile, odatle ne bi izašle. Da su otišle na Kavkaz, oskrnavile neku muslimansku svetinju, mi čak ne bismo uspeli da ih zaštitimo. Ipak, mislim da im ne treba baš tako strogo suditi", dodao je Putin.

EU: Rusija da poštuje međunarodne obaveze

Evropska unija saopštila je da je sve zabrinutija zbog slučaja ruske pank muzičke grupe "Pusi rajot".

"EU poziva Rusiju da poštuje međunarodne obaveze, posebno pravo na pravedno suđenje", rekao je portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"EU je zabrinuta zbog prijavljenih nepravilnosti u vezi sa ovim slučajem od kada su članice grupe uhapšene u martu, pogotovo kada je reč o razlozima i uslovima njihovog hapšenja pre stavljanja u pritvor", dodao je portparol Eštonove.

Prema njegovim rečima, Brisel je, takođe, zabrinut zbog navoda o sve učestalijem zastrašivanju "advokata, novinara i mogućih svedoka".

Izricanje presude članicama benda "Pusi rajot", koji je u najvećoj moskovskoj crkvi - crkvi Hrista spasitelja u februaru izveo "pankersku molitvu" u kojoj je kritikovao Putina, očekuje se već u toku ove nedelje.

Članice benda su optužene za "huliganizam motivisan verskom mržnjom" zato što su pevale pesmu protiv Putina na oltaru moskovske crkve.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekaterina Samucevič, koje su u dvadesetim godinama, već su provele pet meseci u pritvoru.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.