Turneja po Bliskom Istoku: nafta, gas i politika

Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turneja po Bliskom Istoku: nafta, gas i politika

20.01.2011. - Sporazum o ispitivanju nalazišta nafte i gasa na teritoriji Jordana

Moskva i Aman su zaključili sporazum o ispitivanju nalazišta nafte i gasa na teritoriji Jordana. Ovo je objavljeno u sredu nakon završetka pregovora Dmitrija Medvedeva i kralja Jordana, Abdala Drugog. Ovaj sastanak je bio poslednja zvanična aktivnost u programu turneje predsednika Rusije na Bliskom Istoku.

Ekonomija i jačanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << trgovačkih veza su, naravno, važna stvar. Ali glavni ciljevi posete Jordana i Palestine od strane predsednika Rusije su naravno, politički. I u centru pažnje pregovora Dmitrija Medvedeva – kako s Abdalom Drugim, tako i ranije s predsednikom Palestinske autonomije Mahmudom Abasom – bila je situacija na Bliskom Istoku.

Pozicija u ovom regionu je jedinstvena. To je jedina država koja održava kontakte sa svim ključnim igračima u regionu. Ne samo s Tel-Avivom i Ramalom, već i s pokretom HAMAS, koji kontroliše sektor Gaza.

Rezultati ovog putovanja predsednika ruske države mogu se svesti na dve osnovne izjave. Prvo: Rusija podržava pravo Palestinaca na stvaranje sopstvene države s prestonicom u Istočnom Jerusalimu. I drugo: Moskva i dalje predlaže da se u njoj održi mirovna konferencija u vezi Bliskim Istokom. Ideja o ovakvoj konferenciji je posebno aktuelna danas, kad se u taboru posrednika regulisanja situacije na Bliskom Istoku menja odnos snaga, istakao je u intervjuu za „Glas Rusije" rukovodilac Centra za istočna istraživanja Diplomatske akademije MIP Andrej Volodin.

Zapad je trenutno zauzet svojim unutrašnjim stvarima. I zato Bliski Istok sve više postaje polje zajedničke delatnosti Zapada, Rusije i drugih zainteresovanih zemalja. Postoji pretpostavka da novi uticajni članovi svetske zajednice kao što su Kina i Indija takođe mogu da se priključe regulisanju problema na Bliskom Istoku. Drugi momenat se sastoji u slabljenju američkih mogućnosti da utiču na regulisanje situacije na Bliskom Istoku. Prirodno je da u ovoj situaciji Moskva zaista može da ostane ne samo mesto za održavanje konferencije, već i mesto za donošenje nove formule za regulisanje bliskoistočne situacije.

Podsetićemo da je prvobitno maršruta Dmitrija Medvedeva na Bliskom Istoku trebalo da započne u Izraelu. Poseta Tel-Avivu onemogućena je zbog štrajka radnika izraelskog MIP. I to što je ruski lider usled toga posetio samo arapske zemlje uopšte ne označava izvesnu „promenu vektora" politike Moskve u regionu, kao što su požurila da saopšte zapadna SMI. Svima je očigledno – nije moguće odmrsiti čvrsto klupko problema na Bliskom Istoku uz ignorisanje Izraela. I omaška izraelskih diplomata biće ispravljena u najskorijoj budućnosti: susret lidera Rusije i Izraela planiran je za februar.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.