Trka šampiona: kiša ne smeta biatlonu

Izvor: Vostok.rs, 08.Apr.2012, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka šampiona: kiša ne smeta biatlonu

08.04.2012. -

U Moskvi je u subotu održana trka šampiona – demonstraciona takmičenja najboljih u svetu biatlonista. Ove godine je trasa bila prokrčena na teritoriji sportskog kompleksa Lužniki. U ruski glavni grad radi učešća u trci pred 10 hiljada gledalaca i borbe za nagradu od 90 hiljada evra došli su sportisti iz skoro 10 zemalja.

Spisak učesnika je više ličio na tablicu prestižnog svetskog turnira ili Olimpijade. Rusi Anton Šipulin i Ivan Čerezov, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Olga Zajceva i Olga Viluhina, Francuzi Marten i Simon Furkad, Mari-Doren Aber. Ukrajinu su zastupali Vita i Valentina Semerenko, Nemačku Andreas Birnbaher i Tina Bahman, došli su takođe sportisti iz Slovenije, Švedske, Belorusije, Slovačke i Finske. Glavna pozvana zvezda među muškarcima je bio «veliki i užasni» Norvežanin Ule-Ejnar Bjorndalen. U intervjuu novinarima on je priznao da mu je žao, što je morao da propusti prošlogodišnja takmičenja u Moskvi, ali je obećao da će se danas truditi iz svih snaga.

Nisam učestvovao u trci protekle godine, imao sam zdravstvene probleme. Dakle, ove godine imam, može da se kaže, debi. Za nas je ovo demonstracioni nastup, jer je kraj sezone. Na tribinama ima mnogo sveta. Srećan sam što učestvujem u ovom turniru.

2011. godine, kada je Trka šampiona bila održana u Moskvi prvi put, trasa je bila oko kompleksa Olimpijski, delimično unutar stadiona. Ove godine su takmičenja bila na otvorenom prostoru. Za gledaoce su uredili dve tribine sa 10 hiljada skedišta, sve su ulaznice bile rasprodate.

U ženskoj trci je lidirala Francuskinja Mari Doren-Aber, druga je bila Olga Zajceva, treća Olga Viluhina. U muškom turniru je pobedio Jakov Fak iz Slovenije, drugi je bio Rus Anton Šipulin, treći Norvežanin Emil Hegle Svensen. U mešovitoj štafeti su prvi bili Finkinja Kajsa Mjakjarjajnen i Šveđanin Bjorn Feri. U opštetimskom takmičenju su pobedili Francuzi – oni su dobili zlatnu i bronzanu medalje. Jednu zlatnu medalju su dobili Slovenci, Finci i Šveđani. Rusi su dobili 4 medalje – tri srebrne i jednu bronzanu.

Karakteristično je da su i sportisti, i gledaoci osetili promenljivost moskovskog vremena. U petak je bilo sunčano i toplo, noću u subotu je padao sneg, ujutro je počela kiša. Inače, ona nije mogla ni da promeni planove organizatora trke, ni pokvari raspoloženje gledalaca.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.