Treba li očekivati proširenje BRIKS?

Izvor: Vostok.rs, 11.Jun.2013, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba li očekivati proširenje BRIKS?

11.06.2013. -

BRIKS može da se pretvori u BRIIKS. U narednih 15 godina neformalnom klubu zemalja može da se pridruži Indonezija. Ovo je u ponedeljak u Moskvi izjavio šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov. Po njegovim rečima, već sada zemlja sa stanovništvom od četvrtine milijardi ljudi pokazuje najbrži tempo ekonomskog napretka u Aziji. U perspektivi Indonezija može da postane jedna od vodećih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zemalja sveta. Koliko su opravdane ove prognoze?

Indonezija je najveća muslimanska zemlja, najveća država Jugoistočne Azije, jedna od lidera u svetu po tempu napretka privrede. I to što se danas čini spekulacijom, za 10-15 godina će biti očigledno, uvereni su eksperti. Jer još pre 30 godina u prognoze povodom ekonomske budućnosti Kine verovali su samo stručnjaci. Danas njenu globalnu ulogu, kao i značaj drugih članova BRIKS, niko ne osporava. O potencijalnom proboju Indonezije razmišlja ekonomista, direktor grupe kompanija ALOR Sergej Hestanov:

- Sam pojam BRIK je smislio Džim O Nil kako bi objedinio zemlje sa visokim tempom razvoja privrede. Pošto Indonezija pokazuje prilično visok tempo razvoja, a takođe kriterijume razmera privrede, broj stanovnika, sve to je uporedivo sa drugim članovima BRIKS, onda je verovatno njeno uključivanje u grupu. Trenutno u BRIKS uslovno spadaju zemlje kao što je Truska, druge zemlje u razvoju. Uzimajući u obzir da tempo rasta tradicionalnih zemalja članica BRIKS opada, popunjavanje grupe novim članovima je prilično verovatno.

Posle samita BRIKS u Drubanu o mogućem pridruživanju BRIKS izjavo je Egipat. Nedavno su se u medijima pojavile informacije o istim namerama Kazahstana. U kontekstu krize tradicionalnih udruženja i insitucija uloga novih, čak izuzetno neformalnih, kao BRIKS, raste, istakla je za Glas Rusije politikolog, ekspert Finanijskog Univerziteta u Vladi RF Jevgenija Vojko:

- Sa političke tačke gledišta, imidža, BRIKS ima mogućnosti da pokaže da bez obzira na odsustvo formalnog udruženja, on se širi, razvija i privlačan je za druge države. Druga je stvar koliko za to postoji potreba da BRIKS tako sebe pozicionira Jer sada su svi ekonomski aktivni regioni obuhvaćeni krizom. U toj situaciji još treba shvatiti na račun kojih država će se BRIKS širiti.

Pridruživanje Indonezije i drugih država Pacifičkog prstena opravdano je, jer upravo ovamo se sada premešta centar ekonomije. Ali sa druge strane takav korak može da naruši proporcionalno prisustvo u lubu, gde su i tako predstavljena dva velika azijska faktora — Indija i Kina. Uz to nove države će morati da koordinišu svoje interese sa obštim dnevnim redom starosedelaca BRIKS, jer za nekoliko godina i JAR će to postati. Politikolog, direktor Instituta za međunarodna istraživanja MIGMO Aleksandar Orlov je ubeđen:

- Već u okviru petorke označena je tesna saradnja u čitavom nizu pravaca. Da li je Indonezija za to spremna? Postoje plusevi za svaku državu od stupanja u BRIKS, postoje minusi. Pridruživanje novog člana će dovesti do pojave novih problema, koje treba rešavati. U okviru BRIKS postoje protivrečnosti, između ostalog između Kine i Indije. Njihovo prisustvo u okviru ovog kluba doprinosi rešavanju bilateralnih protivrečnosti. Ali kada se pojavljuje novi član, ovde se dodaje kompleks protivrečnosti. Treba to uvek imati u vidu.

Ali bez obzira na sve protivrečnosti unutar BRIKS (posebno povodom Razvojne banke), petorka privreda sa dimaničnim rastom ima sasvim svetle perspektive. Tako po podacima Prajsvočerhaus Kupers, do 2050. godine države BRIKS zajedno sa Meksikom, Indonezijom i Turskom po obimu ukupnog bruto proizvoda će prevazići zemlje Velike sedmorke za više od jedan i po put.

Polina Černica,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.