Testiranje dometa Irana

Izvor: RTS, 03.Jan.2012, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testiranje dometa Irana

Moskva tvrdi da Iran ne poseduje projektile dalekog dometa. Iran saopštio da je juče testirao dva projektila dugog dometa i poručio američkom nosaču aviona da se ne vraća u bazu u Persijskom zalivu.

Kao prvi odgovor Moskve na to što je Teheran, tokom vojnih vežbi u Hormuškom moreuzu, testirao protivbrodske krstareće rakete, jedan ruski obrambeni zvaničnik rekao je da Iran ne poseduje projektile dalekog dometa, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi AFP.

Portparol ruskog Ministarstva obrane Vadim Koval rekao je da Iran ne poseduje tehnologiju za izradu interkontinentalnih balističkih projektila srednjeg ili dalekog dometa i dodao da takve projektile neće ni imati u doglednom periodu.

Iran je saopštio da je u juče, u jeku priprema Zapada za nametanje novih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa Teherana, uspešno isprobao dve rakete zemlja-brod, obe dometa oko 200 kilometara.

Inače, projektili koji mogu da dobace do 200 kilometara kratkog su dometa, iako su iranski mediji i portparol mornarice ispaljene projektile opisali kao rakete dalekog dometa, prenosi AFP.

Treći, protivbrodski projektil "nasr", koji je takođe testiran, ima domet manji od 35 kilometara.

Inače, Rusija je na jugu Irana izgradila je svoju prvu nuklearku. Moskva je nabavljala i gorivo za reaktor.

Rusija je, takođe, zabrinuta zbog iranskog nuklearnog programa, ali je stava da sve međusobne sporove treba rešavati diplomatskim, nikako vojnim putem.

Iran upozorava američki brod

Kriza u odnosima Irana i SAD dodatno je pojačana pošto je glavni zapovednik iranskih oružanih snaga Ataolah Salehi poručio da američki nosač aviona, koji se sada nalazi na Bliskom istoku, ne treba da se vraća u svoju bazu u Persijskom zalivu.

"Savetujemo i insistiramo na tome da se ovaj ratni brod ne vraća u svoju bazu u Zalivu. Ne nameravamo da ponavljamo ovo upozorenje", rekao je Salehi.

Teheran je upozorenje uputio dan nakon što je njegova ratna mornarica okončala desetodnevne vojne vežbe na ulazu u Persijski zaliv.

Vežbe su održane u blizini strateški važne rute za transport nafte - Ormuskog prolaza, čijim je zatvaranjem Iran zapretio prošle sedmice zbog najavljenih novih mera Zapada protiv Teherana, a SAD, čija se Peta flota nalazi u Zalivu, upozorio je da neće dozvoliti zatvaranje ovog puta.

Američki ratni brod, na koji se upozorenje Irana odnosi, prošle sedmice je prošao kroz Ormuz ka Omanskom zalivu i kroz zonu u kojoj je iranska mornarica izvodila vežbe, ali je SAD saopštio da je u pitanju "rutinska" plovidba.

Vojne vežbe u Zalivu dodatno su pojačale tenzije oko iranskog nuklearnog programa, a francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe poručio je da se Francuska zalaže za uvođenje strožih sankcija za Teheran, jer on, kako smatra Pariz, nastavlja da razvija nuklearno oružje, javila je agencija Frans pres.

Francuska želi da se Teheranu uvedu strože mere "bez zatvaranja puta za pregovore i dijalog", rekao je Žipe, ističući da je francuski predsednik Nikola Sarkozi predložio da se zamrzne imovina iranske centralne banke i da se uvede embargo na izvoz iranske nafte, što je potez koji razmatra i Evropska unija.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da čeka da Brisel zakaže sastanak za nastavak pregovora sa svetskim silama o nuklearnom programu Teherana, kao i da je Iran već odgovorio na ponudu za nastavak razgovora, koju mu je u oktobru uputila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.