Teroristički napad isključen

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristički napad isključen

U katastrofi putničkog aviona boing-737 ruske kompanije „Aeroflot“ koji je leteo iz Moskve u Perm u sibirskom regionu poginulo je svih 88 putnika i članova posade. Među poginulima je 21 strani državljanin - devet iz Azerbejdžana, pet iz Ukrajine i po jedan iz Francuske, Švajcarske, Letonije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Turske i Italije. Jedan od putnika bio je i heroj Rusije general-pukovnik Genadij Trošev, bivši komandant Severnokavkaskog vojnog okruga, a od 2003. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << savetnik predsednika Rusije.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev naložio je ministru saobraćaja Igoru Levitinu da uspostavi komisiju koja bi istražila uzrok udesa aviona. Rusko tužilaštvo je već pokrenulo istragu o ovoj nesreći, zbog kršenja pravila o bezbednosti leta.

Za sada nema indicija da je reč o napadu ili sabotaži, naveo je Rojters.

„Avion je krenuo iz Moskve za Perm u 01.10 po moskovskom vremenu i za dva sata, dok se približavao odredištu, kontrola leta izgubila je kontakt s letelicom, koja je tada bila na visini od 1.800 metara“, izjavila je predstavnica za štampu ruskog Ministarstva za vanredne situacije Irina Andrijanova.

Andrijanova je rekla da se avion zapalio kada se srušio i da je vatra u međuvremenu ugašena, prenela je ruska državna novinska agencija Itar-TASS.

Ostaci letelice prekrili su deo ruske istočno-zapadne pruge, koji je zatvoren, preneli su ruski mediji.

„Prema do sada dostupnim informacijama, na zemlji niko nije povređen“, rekla je portparol Ministarstva za vanredne situacije, prenela je ruska agencija Interfaks.

U udesu aviona poginulo je sedmoro dece, preneo je Rojters.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije je iz Moskve uputilo transportni avion Il-76 sa spasilačkim ekipama. Najverovatniji uzrok kvara aviona bio je mehanički, rekao je Vladimir Markin, predstavnik istražne komisije, a ruske vlasti nisu pronašle indicije koje bi sugerisale da se radilo o terorističkom napadu.

Troje putnika zakasnilo je na let i tako se spaslo, potvrdio je „Aeroflot“, demantujući prethodne informacije o pet takvih putnika.

Reč je o najtežoj nesreći jedne ruske letelice od kako se u avgustu 2006. srušio avion „TU-154“ kompanije „Pulkovo erlajnz“ u Ukrajini, na liniji Anapa-Sankt Peterburg, kada je najmanje 170 ljudi izgubilo život. Mesec dana pre toga se „erbas“ „Siberija erlajnza“ srušio prilikom sletanja u Irkutsku, ubivši 124 od 193 putnika i članova posade.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.