Teritorija-2010: sve više inficiranih

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2010, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teritorija-2010: sve više inficiranih

21.09.2010. - Međunarodni festival škole savremene umetnosti

Nedeljni boravak na Teritoriji - Međunarodnom festivalu-školi savremene umetnosti preti učesnicima infekcijom smelih ideja. Takav rezultat festivala, održanog u Rusiji po 5. put, čini se njegovim organizatorima najrezultativnijim.

Za studente iz raznih gradova Rusije, kao i susednih zemalja, festival se ponovo pretvorio u otkriće - ovog puta na nemačkoj osnovi. Berlin- >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Moskva - ova tema u 65. godini od Pobede nad fašizmom i 20. godini od pada Berlinskog zida učinila se organizatorima više nego aktuelnom. Uz to, po mišljenju idejnih tvoraca Terotorije, glumca Jvegenija Mironova i reditelja Kirila Serebrenikova, koji su nesumnjivo lideri svoje generacije u umetnosti, Berlin je danas jedan od najrazvijenijih multikulturalnih gradova Evrope. Na festivalu njegova umetnost bila je predstavljena višestruko: pozorište, muzika, novi dokumentarni film, pozorišni plakat i već u tradicijama Teritorije - radionice poznatih i iščitavanje nemačke dramaturgije. Tok informacija začuđuje, priznala je u intrevjuu za Glas Rusije učesnica festivala, studentkinja škole u okviru Ruskog pozorišta Estonije Maša Feklistaova.

Ovde je sve, sve interesantno. Koliko ukusnih informacija. To je kao neka eksplozija! Kulturna. Lično se nalazim u prijatnom šoku. Sve je vrlo nestandardno, i želela bih da odvezem sa sobom u Estoniju mnogo toga. U emocionalnom smislu osećanja je vrlo mnogo - uzimaš, upijaš, ali mislim da će proces spoznaje nastupiti kasnije.

Najsloženiji i najupečatljiviji za studentkinju iz Talina bio je rad sa nemačkim glumcem Milanom Pešeljem: za dva dana u okviru svojih radionica on je inscenirao sa učesnicima Teritorije dramu hajnera Milera Vilokolamski drum. Ruska uvertira. Njegov cilj bio je pri tome da za dva kratka dana uspostavi vezu između Moskve i Berlina, pošto po njegovom mišljenju odnosi Rusa i Nemaca i dugi niz godina posle završetka Drugog svetskog rata ostaju posebna i napeta tema. Odjeci rata čuli su se i za vreme iščitavanja drame Mariusa fon Majenburga Kamen. Između ostalog, režirao ju je učesnik prvih radionica Teritorije, a sada gostujući reditelj, predavač Jaroslavskog pozorišnog instituta Vitalij Novik. On ostvaruje snove tvoraca Teritorije: jučerašnji studenti nastupaju na vestivalu u novom svojstvu. I već tim, po mišljenju Vitalija, Teritorija se razlikuje od drugih pozorišnih smotri.

Kao u bilo kojoj dobroj dramaturgiji, ovde je već u nazivu postavljen superzadatak: to je festival škola, kaže reditelj početnik u interevjuu za Glas Rusije. I njegov osnovni cilj je dejstvo na ljude. On zaista nešto u nama menja, jer vrlo je važno da ljudi shvate da je svet pozorišta velik, da u njemu postoji mnogo raznih pravaca, tokova.

Osim toga, smatra Vitalij Novik, festival je neobično vredan zbog otvorenosti. On daje mogućnost studentima iz regiona, često udaljenim od Moskve nekoliko hiljada kilometara, da vide paletu savremene umetnosti, između ostalog i evropske, koja se često veoma razlikuje od onog što vide u regionalnim pozorištima. Koliko vredi jedan Hamlet Tomasa Ostermajera, koji je bio senzacija ovogodišnje smotre! I to je, ubeđen je Vitalij, zasluga lidera Teritorije, koji zahvaljujući svom ugledu u svetu umetnosti, mogu da pozivaju poznata pozrišta Evrope i čuvene reditelje da drže radionice.

Na zatvaranju festivala Jevgenij Mironov je dao uputstvo mladim kolegama:

Vi ste već inficirani, šali se on. Prenesite to dalje, u pričama, osećajima... Dotakli ste pravu umetnost kada je oko vas toliko... jasno je čega. I sve jedno pravo pozorište postoji! Ono je složeno i nejasno, ponekada izaziva šok, ali to sve jeste prava umetnost, stvaralaštvo. To dira dušu, tera da budemo mirni, a to znači da se razvijate, rastete, odrastate. Najužasnije je kada vam bude sve jasno, i vi počinjete da koristite fraze, postaje vam dosadno. Bistro prođe onaj period, najbolji u životu, kada na sve gledate široko otvorenih očiju, kada se ničega ne plašite. Zato idite napred!

Ako treba, mi smo tu, rezimirao je Jevgenij Mironov, i otvoreni smo za vaše stvaralačke ideje. Hrabro!

Izvor: Glas Rusije, foto: © GCSI-NCCA

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.