TV Ruske pravoslavne crkve planira rijaliti šou u manastiru

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV Ruske pravoslavne crkve planira rijaliti šou u manastiru

TV kanal povezan s Ruskom pravoslavnom crkvom objavio je poziv za prijavu za rijaliti šou s duhovnim zaokretom: mesto dešavanja je ostrvski manastir na jezeru na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga, piše Radio slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Pronađite sebe i naučite o svetu manastirskog života", navodi se u onlajn video reklami u kojoj se traže volonteri za emisiju na ostrvu.

Opisujući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mesto kao "jedan od najlepših samostana u Rusiji", dok smirujuća muzika prati snimke kamenja u vodi, crkava sa zlatnim kupolama i mladolikog bradatog monaha koji peče hleb, reklama poziva potencijalne učesnike da provedu mesec dana "vežbanja poslušnosti", u manastiru Nilov na jezeru Seliger.

"Pronađite odgovore na pitanja koja vas dugo muče", navodi se.

"Prvi put na televiziji: rijaliti šou na udaljenosti od sveta", najavljuje oglas upućen potencijalnim učesnicima koji se pozivaju da pošalju prijave – "video snimke, molim vas - opisujući sebe i objašnjavajući zašto žele da provedu vreme u manastiru".

Video klip i najava objavljena 21. oktobra na web stranici TV kanala Spasitelj ne sadrže informacije o tome kako će učesnici biti izabrani ili hoće li među njima biti interakcije. Nije navedeno ko može da se prijavi, ali video ne prikazuje žene a manastiru je isključivo muški.

U državnom registru se navodi da je TV kanal Spasitelj, privatno finansiran u vreme osnivanja 2005. godine s namenom promovisanja pravoslavnih hrišćanskih vrednosti, sada u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, prevladavajuće verske zajednice u zemlji.

RSE navodi da su veze Rusije sa popularnom kulturom sa Zapada komplikovane.

Pojedini ugledni ruski zvaničnici i javne ličnosti, uključujući poglavara crkve, patrijarha Kirila, često kritikuju  SAD i evropske zemlje tvrdeći da Rusija mora da sačuva svoju omladinu od onoga što nazivaju korozivnim i pogrešnim zapadnjačkim vrednostima.

Istovremeno, mnogi od glavnih proizvoda ruske državne televizije potiču iz SAD i drugih zapadnih zemalja, uključujući emisije igara, dijaloške emisije, sitkome i rijaliti programe - od kojih su neki vrlo popularni.

RSE piše da je rijaliti Ostrvo, kako se čini, veoma daleko od ;popularnih rijaliti emisija poput Dom-2 - ruske verzije Velikog brata, programa holandskog porekla koji je uspeo u nekoliko zemalja - u kojem su romantični i seksualni odnosi najzastupljeniji, a spajanja češća od razilaženja.

Čini se da se koncept rijaliti emisije u manastiru uklapa u nekoliko trendova koji su isprepleteni s postsovjetskim preporodom Ruske pravoslavne crkve koju podržava država, uključujući Putinovo prikazivanje crkve kao vodeće moralne sile za građane, kao i nastojanja same crkve da se obraća mladim Rusima.

Putin, koji ima 67 godina i poslednjih 20 godina je na funkciji predsednika ili premijer čini se želi da spreči da se fenomeni poput društvenih medija i rep muzike koriste kao platforma za protest i da ih umesto toga iskoristi za podršku sebi i ruskoj državi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKANDALOZNO: TV pravoslavne crkve planira RIJALITI ŠOU U MANASTIRU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Okt.2019

Prvi put na televiziji: rijaliti šou na udaljenosti od sveta...TV kanal povezan s Ruskom pravoslavnom crkvom objavio je poziv za prijavu za rijaliti šou s duhovnim zaokretom: mjesto dešavanja je ostrvski manastir na jezeru na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga...- Pronađite sebe i naučite...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.