Izvor: Politika, 09.Mar.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska bronza radosti i razočaranja

Ivana Španović osvojila na Svetskom prvenstvu u dvorani treće mesto skokom od 6,77 m, ali time nije zadovoljna. – Zlato Francuskinji Lezije (6,85), srebro Britanki Džonson-Tompson (6,81)

Svi ljubitelji atletike još se sećaju kako je Ivana Španović blistala prošlog leta u Moskvi na Svetskom prvenstvu na otvorenom dok je stajala na pobedničkom postolju sa bronzanom medaljom oko vrata. U Sopotu na 15. svetskom prvenstvu u dvorani na njenom licu nije bilo osmeha, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ni sjaja u očima iako je ponovo oko vrata imala bronzanu medalju...

Kao i u Moskvi Španovićeva je bila uspešnije od svoje velike Rivalke Darje Klišine, ali njihov duel ovog puta nije odlučivao o raspodeli medalja, jer je Ruskinja bila daleko od nje, a u prvi plan izbile su Francuskinja Eloiza Lezije i, pomalo neočekivano, britanska višebojka Katarina Džonson-Tompson...

Povela je Francuskinja sa 6,72, Britanka je odgovorila ličnim rekordom od 6,81 u trećoj seriji, a Francuskinja je izborila zlatnu medalju skokom od 6,85 m u poslednjoj seriji.

Eloiza Lezije nije atletičarka koja se našla neočekivano na počasnoj poziciji. Ima 26 godina, lične rekorde 6,91 i 6,90 u dvorani, ove sezone je preskočila 6,92, a aktuelna je šampionka Evrope na otvorenom (6,81 iz Helsinkija 2012) i vicešampionka Starog kontinenta (6,90 iz Geteborga 2013). Srebrna Katarina Džonson-Tompson je višebojka, a skok udalj joj je najbolja disciplina i njemu se okerenula kada nije uspela da u petoboju izbori normu za učešće na Svetskom prvenstvu...

Naša rekorderka u Sopotu osvojila je treću medalju za našu atletiku i prvu za njen lepši deo budući da su prve dve osvojili Dragan Perić (kugla, bronza 1995) i Dragutin Topić (vis, srebro 1997), ali nezadovoljstvo sopstvenim učinkom moglo se videti posle njenog skoka od 6,77 m u poslednjoj seriji kada je shvatila da nije uspela da se pomeri sa treće pozicije. Razočarana, uhvatila se za glavu, a nešto docnije to je potvrdila u izjavi za sajt Svetskog prvenstva:

„Pre dve nedelje u Istanbulu sam preskočila 6,92 m. Želela sam da takav rezultat ponovim ovde, gde je to važno, i tako sebi nametnula pritisak koji je doveo do ovako slabog rezultata. naravno, zadovoljna sam medaljom, ali rezultat je morao da bude bolji. Sreća danas nije bila na mojoj strani”.

I dobro je što je Ivana Španović nezadovoljna rezultatom, ali može da bude zadovoljna što je na dva uzastopna svetska šampionata osvojila medalje i ustalila se u svetskom vrhu pre 24 navršene godine. Otud i poziv da ove sezone učestvuje na svim mitinzima Dijamantske lige...

– Medalja na Svetskom šampionatu je fantastičan uspeh, ali ono što je Ivani donelo medalju u Moskvi na svetskom šampionatu na otvorenom, ovde u Sopotu nije funkcionisalo. U doskoku nije uspevala da napravi progresiju i tu je u svakom skoku gubila od 15 do 30 santimetara... Moj prvi utisak je da je sve ono što joj je donosila tehnika gubila u tom segmentu skoka, ali Ivana zaslužuje samo čestitke i pohvale jer je i uprkos tome bila u borbi za zlato do poslednjeg skoka – rekao je u razgovoru telefonom Goran Obradović.

Taj poslednji skok naše rekorderke bio je njen najduži skok u jučerašnjem finalu. U seriji bez oscilacija skakala je na visokom nivou od 6,68 m preko 6,64, 6,71, 6,68 i 6,64 do 6,77, a u tom poslednjem pokušaju, čak i zanemarimo grešku koju je uočio njen trener mogla je da se vine do zlata samo da je bolje naletela na odraznu dasku, jer joj je vrh patike bio udaljen 11,4 santimetra...

Međutim tandem novosadske Vojvodine ne mora mnogo da žili zbog ovog. Ivana je već naš najuspešniji atletičar, jedina sa medaljama sa svetskih prvenstava u na otvorenom i u dvorani, a na leto u Cirihu na Evropskom prvenstvu imaće priliku da se revanšira Francuskinji Lezije i Britanki Džonson-Tompson.

----------------------------------------------

REZULTATI FINALA

Skok udalj: 1. Lezije (Francuska) 6,85, 2. Džonson-Tompson (V. Britanija) 6,81, 3. Španović (Srbija) 6,77, 4. Proktor (V. Britanija) 6,68, 5. Polk (SAD) 6,61, 6. Dobija (Poljska) 6,52, 7. Klišina (Rusija) 6,52, 8. Jarder (Švedska) 6,36.

Ž. B.

objavljeno: 09.03.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bronza za Ivanu

Izvor: RTV Pink, 09.Mar.2014

Španovićeva treća na SP u Sopotu. . . Reprezentativka Srbije u atletici Ivana Španović osvojila je danas bronzanu medalju u skoku u dalj na dvoranskom prvenstvu sveta u poljskom gradu Sopotu.

Nastavak na RTV Pink...

NOVAK ČESTITAO BRONZU IVANI: Kraljica sportova se vraća na velika vrata

Izvor: Kurir, 09.Mar.2014

Španovićeva je s preskočenih 6,77 metara osvojila bronzanu medalju na SP u Sopotu..INDIJAN VELS - Najbolji srpski teniser Novak Đoković čestitao je atletičarki Ivani Španović osvojenu bronzanu medalju u skoku u dalj na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Sopotu...Španovićeva je sa preskočenih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.