Svetlana Zaharova ponovo u Beogradu

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetlana Zaharova ponovo u Beogradu

Posle Beograda se vraćam u Moskvu, gde igram „Labudovo jezero”, a potom idem u Parisku operu gde ću nastupati u „Don Kihotu”, rekla je slavna ruska balerina

Vrhovi prstiju Svetlane Zaharove, vrhunske ruske balerine odigrali su oko devet verzija „Labudovog jezera”, „Don Kihota” i „Uspavane lepotice”, a mi ćemo u Beogradu slavnu umetnicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << videti u šestoj verziji „Žizele” sutra uveče (20 časova) u Sava centru. Vitka i krhkog izgleda, Zaharova se juče u Ministarstvu kulture obratila novinarima zajedno sa Ruslanom Skvorcevim, prvakom Boljšog teatra, Bratislavom Petkovićem, ministrom kulture, Dejanom Savićem, direktorom Narodnog pozorišta i programskim urednikom Sava centra Milanom Lazovićem. Slavnu rusku balerinu je potom ugostio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ruski umetnici će u „Žizeli”, romantičnom baletu Adolfa Adama, nastupiti sa baletskim ansamblom Narodnog pozorišta. Orkestar našeg nacionalnog teatra vodiće Pavel Klinišev, dirigent Boljšog teatra. Svetlana Zaharova jedina primabalerina asoluta, prvakinja Boljšog, Milanske skale i Tokijskog baleta je potom o ulozi koju će izvesti u Beogradu rekla:

– Kada sam prvi put igrala Žizelu bilo mi je svega 17 godina. Bila je to prva moja velika rola odigrana na sceni Marijinskog teatra. Sa godinama sam sticala veliko igračko i životno iskustvo, mnogo toga dodavala i čini mi se da je sada zanimljivije igram. Sa 17 godina dosta toga nisam razumela, smatrala sam da je normalno da u tim godinama igram baš tu ulogu, a to ipak nije bilo normalno... Do sada sam igrala oko šest verzija „Žizele”, ali se oni ne razlikuju mnogo, osim u detaljima. Mi ćemo do subote sa vašim ansamblom uskladiti moskovsku verziju sa vašom „Žizelom”. Posle Beograda se vraćam u Moskvu, gde igram „Labudovo jezero” , a potom idem u Parisku operu gde ću krajem decembra nastupati u „Don Kihotu”.

Zaslužna umetnica Rusije, dobitnica najviših nacionalnih i međunarodnih priznanja česta je gošća Njujork siti, Pariskog i Engleskog kraljevskog baleta. Rođena je pre 33 godine u Ukrajini, a sa šest je počela da pohađa baletsku školu. Gotovo da nema velike uloge u klasičnim baletima gde nije briljirala, ali i u savremenim ostvarenjima, svesna da joj oni mogu produžiti karijeru. Iako zna da je karijera balerine kratkotrajna, Svetlana Zaharova je ipak pre dve godine odlučila da pauzira i donese na svet devojčicu Anu. Njen životni partner, inače studentska ljubav je Vadim Rjepin, čuveni violinista koga i naša publika odlično poznaje. Samo tri meseca nakon porođaja Zaharova je već u punoj formi igrala na londonskoj sceni. U njenoj biografiji zapisano je i to da je bila izabrana za deputata u ruskoj Dumi, gde je nastojala da se bavi pitanjima baletske umetnosti. O drugoj tamnijoj strani medalje, zvanoj svetska baletska zvezda, Zaharova je juče rekla:

– Ne mogu da govorim o poteškoćama, da li me nešto boli ili ne, ali dovoljno je reći da je izlazak na scenu težak, probe su teške... Znam da publiku zanima da vidi šta se događa iza kulisa, ali ja se, eto, trudim da to sakrijem. Smatram da publika treba da dođe i vidi ples, da uživa u njemu i da joj se čini da je to lako i lepo.

Svetlana Zaharova je na kraju zbog dolaska u Beograd u kom se, kako kaže, oseća kao kod kuće zahvalila Ministarstvu kulture i Sava centru, kojem je čestitala jubilej –35 godina od osnivanja. Tada je ova velika kongresna dvorana otvorena upravo baletom „Žizela” u izvođenju Boljšog teatra.

B. Lijeskić

objavljeno: 06.12.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Svetlana Zaharova ponovo u Beogradu

Izvor: Akter, 06.Dec.2012

Najveća balerina današnjice Svetlana Zaharova, koja će nastupiti 8. decembra u "Sava centru" u baletu ''Žizela'' sa baletskim ansamblom i orkestrom Narodnog pozorišta iz Beograda, izjavila je da je zahvalna Ministarsvu kulture Srbije i svima koji su pomogli da se ovo gostovanje realizuje

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.