Svet reaguje na ubistvo iranskog generala Solejmanija

Izvor: RTS, 03.Jan.2020, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet reaguje na ubistvo iranskog generala Solejmanija

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da je napad američkih bespilotnih letelica u Bagdadu u kome je ubijen uticajni iranski general, unosi neizvesnost u budućnost sveta. Moskva, Pariz i Berlin upozoravaju na porast tenzija, a Peking poziva na uzdržanost. London ne spori "opravdanost" akcije vojske SAD, ali apeluje na "deeskalaciju situacije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandar Vučić je, upitan da prokomentariše događaj koji je od jutros glavna vest u svetu, rekao da ne bi ulazio u sve što se dogodilo, ali da može da kaže da to unosi mnogo neizvesnosti u budućnost sveta.

SAD su noćas u napadu bespilotnih letelica u Iraku ubile general-majora Kasema Solejmanija, komandanta elitne jedinice Iranske revolucionarne garde. Teheran je, u međuvremenu, najavio odmazdu.
Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocenili su da će ubistvo Solejmanija imati za posledicu povećanje tenzija na Bliskom istoku.
Moskva napominje da je ubistvo "avanturistički potez" uz saučešće iranskom narodu.
"Probudili smo se u opasnijem svetu. Vojna eskalacija je uvek opasna", rekla je zamenica ministra spoljnih poslova Francuske Ameli de Monšalin za RTL radio.
Upozorila je da posle takvih akcija sledi eskalacija, prenosi AP.
Berlin je ocenio da je situacija na Bliskom istoku dostigla "opasnu tačku eskalacije" i da sukobi u regionu mogu da se reše samo diplomatskim putem.
Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je da je njihovim vojnicima u Iraku nalozeno da ne napuštaju svoje baze.
Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da bi Iran trebalo da se suzdrži od bilo kakvih provokacija. Makron je u saopštenju, takođe, naveo da je razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o situaciji u Iraku, preneo je Rojters.
Zvanični Peking je saopštio da se dosledno protivi upotrebi sile u međunarodnim odnosima i pozvala sve strane na uzdržanost.
"Kina poziva relevantne strane, naročito SAD, da ostanu mirne i pokažu uzdržanost kako bi se izbegla dalja eskalacija tenzija", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Dženg Šuang, dodajući da se mir i stabilnost u regionu moraju očuvati, prenosi Rojters.
Ankara smatra da će američka vojna akcija povećati nestabilnost i nesigurnost u regionu.
U saopštenju turskog MSP-a ističe se duboka zabrinutost zbog rastućih tenzija između Sjedinjenih država i Irana uz ocenu da će pretvaranje Iraka u područje sukoba naškoditi miru i stabilnosti u regionu.
Britanski šef diplomatije Dominik Rab apelovao je na deeskalaciju situacije posle ubistva Solejmanija.
"Oduvek smo priznavali pretnju koju su predstavljale snage Kuda koje je predvodio Kasem Solejmani", naveo je Rab i dodao je da sve strane treba da spuste tenzije.
I irački predsednik Barham Salih pozvao je uzdržanost svih strana. 
"Irak mora da stavi svoje nacionalne interese na prvo mesto i izbegne nove tragedije oružanog sukoba koji već hara zemljom više od 40 godina", naglasio je Salah u saopštenju. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.