Superbuker po bodovima

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2011, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Superbuker po bodovima

04.12.2011. -

Pobeda po bodovima s očitom nadmoćju – u takvom sportskom duhu žiri književne nagrade Ruski Buker oglasio je u Moskvi ime novog dobitnika nagrade.

Govoreći o pobedniku, književni sekretar nagrade Igor Šajtanov podsetio je da je ove godine Ruski Buker dobio jednu posebnu osobinu.

To nije godišnji Buker, već Buker decenije, rezultat toga što se odrazilo u bukerovskom ogledalu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tokom 10 godina. Birali su od pet dostojnih romana – pobedio je roan pokojnog pisca, čuvenog filologa Aleksandra Čudakova Spušta se magla na stare stepenice". Taj izbor su prisutni ceremoniji nagrađivanja pozdravili aplauzom. Proteklih godina je roman pročitalo mnogo ljudi, on zaista dostojno zastupa ruski roman prve decenije 21. veka.

Dodeljivši nagradu Aleksandru Čudakovu, Ruski Buker je prekršio jedno od pravila, koje je delovalo tokom 20 godina postojanja te nagrade: objavljivati nosiocem nagrade samo živog pisca. U tome se, kako smatra književni kritičar Andrej Nemzer, kulturna zajednica pokazala na najbolji način, ocenivši prema zaslugama divnu, a ne mnogo reklamiranu knjigu.

Čudakov se obratio retkom danas žanru autobiografskog romana-idile s još ređim pozitivno prekrasnim herojem u centru priče. U tom smislu njegova knjiga je imala samo jednog, glavnog suparnika. To je takođe pretendent za Ruskog Bukera decenije roman poznate knjževnice Ljudmile Ulicke Daniel Štajn, prevodilac. To je takođe biografija pozitivnog prekrasnog heroja, kao i portre istorijske epohe – tragičnog 20. veka. Nije imao sreću, ko je računao da učestvuje u Ruskom Bukeru kao godišnjem konkursu, te saznao da se on ove godine ne održava. Igor Šajtanov je ispričao zašto se tako desilo.

Proučavanje rezultata decenije je, rekao bih, srećna okolnost, prinuđena mera. Dok smo tražili novog sponzora, vreme je prošlo, zato smo mogli da objavimo samo ovaj konkurs - Buker decenije. Međutim, ispalo je da je to veoma dobra odluka. Predložili smo: da okupimo sve članove žirija tokom protekle decenije – 50 ljudi - neka ponovo glasaju i izaberu najbolja dela tih autora, koji su tokom decenije bili finalisti Ruskog Bukera.

Već od iduće godine Ruski Buker zahvaljujući novom generalnom sponzoru – Ruskoj korporaciji sredstava za vezu – vratiće se u pređašnji godišnji režim.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.