Staljinov unuk ”baca rukavicu” za Katinj

Izvor: Vostok.rs, 02.Feb.2012, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Staljinov unuk ”baca rukavicu” za Katinj

02.02.2012. -

U Moskvi je pokrenuta nova sudska rasprava na osnovu tužbe Jevgenija Džugašvilija. Staljinov unuk brani ”čast i dostojanstvo” dede, kojoj je, kako on smatra, naneta šteta izjavom Državne dume od 26. novembra 2010. godine. U dokumentu O katinjskoj tragediji i njenim žrtvama jasno je ukazano: Katinjski zločin bio je izvršen po direktnoj naredbi Staljina. To i osporava unuk, pukovnik u penziji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << O detaljima Gajane Hanova.

Beznadežan posao je prepisivanje istorije. Tim pre povodom slučaja koji je izazvao takav odjek u javnosti kao što je streljanje poljskih građana, među njima zarobljenih oficira (preko 20 hiljada ljudi), što su učinili organi NKVD na proleće 1940. godine. I tim pre posle tolikih rasprava, u SSSR, u Poljskoj, Nemačkoj, u SAD, već i u Rusiji... Zvanično priznanje krivice staljinističkog režima desilo se 1990. godine, kada je predsednik SSSR Gorbačov predao predsedniku Poljske Jaruzeljskom pronađene etapne spiskove zarobljenih Poljaka za mesto streljanja... Direktnu krivicu Staljina za taj zločin potvrđuju i prvi objavljeni dokumenti iz ”posebne fascikle br. 1” Rosarhiva. To je sve podmentuno! - tvrdi unuk i sudi se i dalje...

Zašto se tužitelj nikako ne smiruje, a sa njim i deo ruskog društva? Pitanje smo postavili jednom od tuženih na osnovu tužbe Džugašvilija, poznatom novinaru, članu Društvene komore RF Nikolaju Svanidzeu:

Uzroka je nekoliko. Postoji legenda da je Staljin bio jak rukovodilac i da je dobio rat. Mada u stvari podvig je izvršio narod, po cenu milionskih žrtava. Drugi faktor je raspad SSSR, ogromne imperije koje su se plašili i poštovali je. A sada čini se, nema čega da se plaše. Šteta! I tu se kod nekih pojavljuje nostalgija za SSSR i njegovim simbolom — Staljinom. Želja da se vožd ”obeli” u mnogome je vezana za taj postimperijalni, postsovjetski sindrom. Ubeđen sam, čim život uđe u svoje tokove, i mitovi će nestati. Strašno je govoriti o ”dostojanstvu” onog koji je, osim drugih nedela, uveo, na primer, primenu najviše mere kažnjavanja za decu stariju od 12 godina! Pomenuo sam to u emisiji. I Džugašvili me je tužio, i, naravno, izgubio.

Ništavna je perspektiva i aktualne tužbe protiv Državne dume, smatra istoričar, član rusko-poljske grupe za složena pitanja, savetnik rektora MGIMO Artjom Maljigin.

Izjava Državne dume je dokument koji ima karakter političke ocene i ne izaziva istorijsko-pravne novele. On samo potvrđuje odgovornost Staljina za Katinj. Postoji njegov potpis na dokumentu koji je rešio sudbinu desetina hiljada ljudi. Tako da u sudskom pogledu tužitelj ništa neće dobiti. Ali on privlači pažnju za temu, pri tome u trenutku predizborne predsedničke kampanje u RF. Moguće da će KPRF sakupiti nešto više glasova. I možda politički osetljivi ljudi u Poljskoj takođe će reagovati. Ali nikome neće poći za rukom ništa da pokvari u rusko-poljskim odnosima. Priznavši krivicu Staljinovog režima, vratili smo izgubljenog prijatelja.

Artjom Maljigin smatra ”katinjski slučaj” praktično zatvorenim. Tajne materijale koji još nisu predati Poljacima nazivaju ”problemom birokratske kazuistike”. Oni ništa ne dodaju utvrđenoj istorijskoj Istini, toliko potrebnoj zaista časnim i dostojnim ljudima. Ali... ne pukovniku Jevgeniju Džugašviliju, koji je napravio od Staljina u suštini politički brend, pokrećući sudske postupke, snimajući filmove, nalazeći se sve vreme u vidokrugu jupitera.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/rich115/cc-by-nc
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.