Izvor: B92, 21.Okt.2009, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta donosi novi koncept bezbednosti

Beograd -- Priče o ruskom kreditu Srbiji u drugi plan su bacile izjavu predsednika Rusije da računa na podršku Srbije u novom konceptu evropske bezbednosti.

Dmitrij Medvedev juče je, tokom posete Beogradu, u dva navrata govorio o novom konceptu bezbednosti u Evropi. Sama ideja u Moskvi nije detaljno razrađena i ruski predsednik, prema nekim tumačenjima, samo ispipava teren u Evropi.

Predsednik Atlantskog saveta Vladan Živulović kaže da bi zamisao bila dobra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da već ne postoji NATO, a docent na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić upozorava da bi bezbednosni aranžman sa Rusijom obustavio evropske perpektive Srbije.

Još nedovoljno razrađeni koncept o evropskoj bezbednosti, Rusija je tokom posete Dmitrija Medvedeva ponudila Srbiji, a odgovor je bio da je Srbija spremna da o tome razgovara.

Prema tumačenjima iz Moskve, Rusija zastupa stav da bezbednost u Evropi ne sme da se svede samo na NATO, Evropsku uniju i OEBS, već i na strukture u kojima Rusija ima uticaj.

Predsednik Atlantskog saveta Vladan Živulović kaže da ga zbunjuje što Moskva izlazi sa ovakom idejom u trenutku kada je počela da unapređuje odnose sa Amerikom.

To, ipak, ne vidi kao pretnju NATO-u, već kao pokušaj destabilizacije Evropske unije, jer bi došlo do podele među članicama.

"Sigurno je da će deo članica EU vrlo hladno da reaguje na takav predlog. Znači, Rusija već u startu neće imati šta da razgovara o tome bar sa dve trećine članice EU koje su vrlo vezane za Sjedinjene Države”, kaže Živulović.

"Tako da, sem male konfuzije i destabilizacije, ja u takvu priču ne mogu da verujem”, navodi on.

Da u Uniji Rusija kuca na zatvorena vrata, slaže se i docent na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić.

Koncept evropske bezbednosti, koji zagovara Moskva, procenjuje Dragišić, osuđen je na propast, a ako bi Srbija pristala na bezbednosno povezivanje za Rusijom, to bi, kaže, bilo pogubno.

"Prvo, to ne može biti nikakav koncept evropske bezbednosti, znači to može biti neki srpsko-ruski bilateralni sporazum”, kaže Dragišić.

"Nije mi samo jasno kako, pored vojne neutralnosti, možemo da potpisujemo takve sporazume. I ako bismo ušli u bilo kakvu takvu vrstu aranžmana sa Rusijom, to bi značilo da bi srpska evropska perspektiva bila za duži period ugašena”, smatra on.

"Dakle sve do onog trenutka dok mi ovde ne shvatimo koliko je to štetno po nas. Međutim, onda bismo imali ozbiljnih problema da se iz tog zagrljaja izvučemo”, rekao je Dragišić.

Živulović, međutim, zastupa stav da Rusija Srbiji, pozivanjem da bude deo novog bezbednosnog koncepta, zapravo pomaže da uđe u Evropsku uniju.

"Ja vidim pozitivnu mogućnost za Srbiju u smislu da se ubrza proces integracije Srbije u EU, odnosno da će EU ukoliko ruska strana ponovi ovaj predlog nekoliko puta, da će ubrzati postupak, ne samo u odnosu na Srbiju nego i na druge zemlje Balkana da pristupe EU, kako bi na neki način sprečile dalju destabilizacije EU u odnosu na ovakav predlog Rusije”, rekao je Živulović.

Šta tačno sadrži koncept nove evropske bezbednosti, nije bio spreman da otkrije ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, koji je već treći dan u Beogradu.

Novinare je uputio na ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, kome juče, tokom posete Srbiji, nije bilo moguće postavljati pitanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.