Srbin u kosmosu

Izvor: Glas javnosti, 23.Jul.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin u kosmosu

MOSKVA - Saša Savićević, bivši padobranac, pilot i producent, prvi je čovek iz Srbije koji je leteo u stratosferu, granicu atmosfere sa kosmosom.

Savićević se bavi produkcijom, radi kao pilot i bivši je padobranac.

Iz baze ruske avijacije Sokom, iz grada Nižnjeg Novgoroda, Saša je poleteo na samu granicu svemira, 23 kilometra od zemlje. Let je organizovala ruska vojna avijacija, koja je Savićeviću poklonila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << let zbog posebnih zasluga u širenju ruske kulture u jugoistočnoj Evropi.

Savićević do kosmosa "prevezao" usavršenom verzijom "mig-25" koji može da dostigne stratosferu. Taj let košta oko 40.000 dolara i na njega se, posle detaljnih pregleda, čeka i do godinu dana, prenosi RTS.

Savićević kaže da taj let predstavlja simulaciju ispaljivanja rakete. Avion leti sličnom putanjom kao raketa, pod vertikalnim uglom posle odvajanja od piste.

"Zatim leti punim gasom, forsažom od devet kilometara, posle čega se hvata maksimum snage, i penje na visinu do 22 ili 23 kilometra, u zavisnosti od vremena", dodaje Savićević.

Prvi čovek na granici kosmosa se, kako kaže, za let nije naročito spremao, ali mu je savetovano da pored detaljnih lekarskih pregleda mesec dana ne pije alkohol niti jede masnu hranu.

"Ovo je ispunjenje mog dečačkog sna", istakao je Saša Savićević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.