Srbija na sajmu u Moskvi, kao nikad do sad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2014, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na sajmu u Moskvi, kao nikad do sad

Cilj Srbije je povećanje kapaciteta i podsticanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ne samo na rusko, već i na ostala tržišta širom sveta, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

Sertić, koji boravi u Moskvi na 23. Međunarodnom sajmu hrane "World food", rekao je Tanjugu da je posao države da obezbedi izvoz za svoje proizvođače na svim vodećim svetskim tržištima, te da je to naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << važno u trenutku kada je Evropska unija uvela sankcije Rusiji, a Rusija odgovorila kontrasankcijama.

"Ukoliko te sankcije potraju, pa kompanije iz EU ne budu mogle da plasiraju svoje proizvode na rusko tržište, jedan deo njihovih proizvoda biće plasiran na drugim destinacijama, a ostatak na prostoru EU. Postoji opasnost da cena tih proizvoda bude niža nego sada, pa je pitanje da li će naši proizvođači moći da isporučuju robu u EU po ugovorenim cenama", objasnio je on.

Zato su, kako je naveo, Srbiji važna i druga tržišta, kao što su Bliski istok, Rusija, Turska, tačnije sve one zemlje "gde smo do sada već izvozili, ali gde postoji mogućnost da povećamo izvoz".

O moskovskom sajmu, Sertić kaže da su već tokom prvog dana potencijali ponude i zahtevi partnera veliki i da prevazilaze kapacitete onoga što trenutno Srbija može da ponudi.

"Srbija nikada do sada nije bila predstavljena ovako na jednom sajmu kako je to danas urađeno u Moskvi. Naš cilj je da predstavimo na najbolji mogući način potencijale i sve mere koje sprovodimo u procesima podrške prehrambenoj industriji", istakao je ministar.

Inače, na ovom sajmu, dodao je, učestvuje 1.600 izlagača iz 76 zemalja sveta, od kojih su 22 kompanije iz Srbije zajedno sa najvećim prioizvođačima pića, vina, konditorskih i mesnih proizvoda.

Snežana Bogosavljević-Bošković:Zapažen nastup Srbije

Nastup Srbije na 23. Međunarodnom sajmu hrane "World food" u Moskvi izuzetno je zapažen, a štandovi naših izlagača su već na početku privukli veliku pažnju posetilaca, rekla je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković.

Bogosavljević-Bošković je izjavila Tanjugu da je ponosna što na ovom izuzetnom sajmu Srbija i ove godine učestvuje i to sa više od 20 kompanija izlagača iz oblasti industrije mesa, mleka, konditorskih proizvoda i pića.

"Interes koji postoji za naše poljoprivredne i prehrambene proizvode treba iskoristiti u pravcu jačanja naše ekonomije", istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, ova manifestacija je izuzetno važna jer ne predstavlja samo sajamsku izložbu već i mogućnost jačanja privrednih veza kroz razmenu kontakata, znanja i iskustava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.