Spremna deklaracija koju će potpisati papa i Kiril

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremna deklaracija koju će potpisati papa i Kiril

Moskva -- Tekst deklaracije, koju će na istorijskom susretu u Havani 12. februara potpisati papa Franja i poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril već je spreman.

Sadržaj deklaracije biće poznat pre njihovog susreta, izjavio je apostolski nuncije u Rusiji arhiepiskop Ivan Jurkovič.

Deklaraciju su detaljno spremale obe strane i biće objavljena na četiri jezika, rekao je Jurkovič za Tas.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predsednik Sinoda Ruske pravoslavne crkve za veze sa javnošću Vladimir Legojda danas je u Londonu, istupajući na britanskom Kraljevskom institutu za međunarodne odnose (Chatham house), rekao da državne vlasti Rusije nisu učestvovale u pripremi susreta, prenela je pres-služba RPC.

Naveo je da je susret neophodan zbog zajedničkih akcija u pomoći hrišćanima u zemljama Bliskog Istoka.

"Mada među crkvama postoje mnogi nerazrešeni problemi, zaštita hrišćana od genocida zahteva hitne zajedničke napore", rekao je Legojda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je takođe izjavio da Kremlj nije učestvovao u organizaciji susreta.

"To je tema RPC i međucrkvenog dijaloga", kazao je Peskov.

Poglavari dve najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u drugim delovima sveta i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je ranije iz Vatikana i Moskve.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Spremna deklaracija koju će potpisati papa Franja i patrijarh Kiril

Izvor: RTS, 09.Feb.2016

Tekst deklaracije, koju će na istorijskom susretu u Havani 12. februara potpisati papa Franja i poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril, već je spreman i njegov sadržaj biće poznat pre njihovog susreta, izjavio je apostolski nuncij u Rusiji arhiepiskop Ivan Jurkovič. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.