Sporazum sa EAEU otvara Srbiji tržište od 183 miliona ljudi VIDEO

Izvor: B92, 25.Okt.2019, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sporazum sa EAEU otvara Srbiji tržište od 183 miliona ljudi" VIDEO

Moskva -- Premijerka Ana Brnabić je zahvalila članicama EAEU što su zaključili pregovore sa Srbijom, navodeći da se sporazumom otvara tržište od 183 miliona ljudi.

Ona je u Moskvi na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta u širem sastavu izjavila da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) od velikog značaja za Srbiju i njenu ekonomiju, dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i bolji standard građana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Podsetila je da je Srbija do sada imala bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i da se sada unificiranim sporazumom sa Unijom proširuje na Jermeniju i Kirgistan.

"Želim da zahvalim svima sto ste bili fer i otvoreni partneri tako da smo izdejstvovali dodatnu liberalizaciju u odnosu na sporazume sa tri zemlje. Mi smo dodatno dogovorili da će u zemlje Unije moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, oko 90.000 litara vinjaka, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija", rekla je Brnabićeva.

Navela je da se obraća u ime Srbije koja je dugo bila izolovana, dodajući da pojedine članice znaju kako je biti pod sankcijama i koliko se vremena i prilika gubi dok drugi rastu i razvijaju se.

"Srbija je posle dugog perioda izolacije predugo bila neaktivna ili je čekala druge da joj otvore vrata. Danas smo okrenuti saradnji sa svima koji mogu da pomognu da se privreda razvija i da građani žive bolje", rekla je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija postala članica Evroazijske infrastrukturne investicione banke, te da je juče imala sastanak sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju, a sve sa ciljem saradnje kako bi građani Srbije živeli bolje.

Prema njenim rečima, uprkos rastućem protekcionizmu u svetu, Srbija je promoter i zagovornik slobodne trgovine i to, kako kaže, pokazuje svakodnevno.

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev podsetio je da je reč o tržištu od 183 miliona ljudi, navodeći da članice Evroazijske ekonomske unije Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan imaju ukupan BDP od skoro dva triliona američkih dolara.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić na sednici Evroazijskog medjunarodnog saveta

Izvor: Beta Video, 25.Okt.2019

MOSKVA - Premijerka Srbije Ana Brnabić na sednici Evroazijskog medjunarodnog saveta. (pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Srbija zbog dobrih pregovora dobila dodatne olakšice

Izvor: Beta Video, 25.Okt.2019

MOSKVA - Premijerka Srbije Ana Brnabić je ``onima koji kritikuju sporazum i navode da je politički, a ne ekonomski sporazum`` napomenula da je ``od osnivanja te unije princip da ne postoje više sporazumi o slobodnoj trgovini pojedinačnih zemalja članica sa drugim zemljama već sa celom unijom, tako...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.