„Sojuz“ uspešno lansiran

Izvor: Blic, 05.Apr.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Sojuz“ uspešno lansiran

MOSKVA - Uoči 50. godišnjice prvog leta u svemir s ljudskom posadom, koji je 12. aprila 1961. u brodu „Vostok 1” izveo Jurij Gagarin, Rusija je jutros lansirala svoju svemirsku letelicu „Sojuz”. Ona do Međunarodne svemirske stanice treba da preveze međunarodnu posadu, koju čine američki astronaut Ron Garan i ruski kosmonauti Aleksandar Samokutjaev i Andrej Borisenko.

Raketa TMA-21 premeštena je na poziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za lansiranje na kosmodromu „Bajkonur" u Kazahstanu i poletela je jutros. Poletanje je prvobitno bilo planirano za 30. mart, ali moralo je da bude odloženo jer se pojavio problem u komunikaciji sa „Sojuzom”, koji su naučnici u međuvremenu nastojali da reše.

To je izazvalo sumnje u njegovu pouzdanost i bojazan da misija možda neće početi na vreme kako bi se obeležila 50. godišnjica Gagarinovog prvog leta u svemir s ljudskom posadom, 12. aprila. Raketa se, međutim, prema NASA podacima, na kosmodrom po pravilu prevozi dva dana pre lansiranja kako bi bilo vremena za lansirne probe, koje obuhvataju aktiviranje sve mehaničke i elektronske opreme - a TMA-21 je u nedelju na horizontalnom lansirom vozilu prevezena do „Bajkonura".

„Sojuz” TMA-21 je nazvan po Gagarinu, koji je nakon letova u svemir postao zamenik direktora za obuku u Centru za obuku kosmonauta u blizini Moskve, gde je 1968. tragično poginuo u udesu trenažnog aviona. Tačne okolnosti njegove smrti nikada nisu do kraja rasvetljene.

Nakon ove pogibije Centar za obuku kosmonauta je dobio Gagarinovo ime, a Gagarin je nazvano i dotadašnje selo Gžack, pored njegovog rodnog sela Klušina.

Posle povlačenja svoje flote spejs-šatlova iz upotrebe, nakon još dva leta planirana za ovu godinu, NASA će, kada je reč o transportu posade do Međunarodne svemirske stanice, biti upućena isključivo na ruske svemirske brodove tipa „Sojuz”, na koje se u tom pogledu oslanja još od 2009.

Prema Nasinim informacijama, sa „Sojuzovih” lansera je obavljeno više od 1.500 lansiranja do orbitalnih telekomunikacionih satelita radi posmatranja Zemlje, meteoroloških i naučnih misija, kao i radi letova s ljudskom posadom.

Gagarinov rođak

Američki astronaut Ron Garan, koji danas na „Sojuzu” poleće do Međunarodne svemirske stanice, odrastao je u uverenju da je njegova porodica u srodstvu sa slavnim Jurijem Gagarinom. Garanov pradeda, koji je početkom 20. veka emigrirao u Ameriku, zvao se, naime, Ivan Gagarin, ali pošto mu ime nije delovalo dovoljno američki, promerio ga je u Džon Garan. „I, naravno, da smo u rodu s Jurijem Gagarinom”, dodavao je deda uvek na kraju ove priče, u koju Ron danas više ne veruje, ali koja mu je u detinjstvu davala krila.

Povezane vesti: Sovjetski savez lagao o uspehu istorijskog leta Jurija Gagarina Ruski svemirski brod pristao na MKS Sojuz poleteo u svemir, na lansiranju lepa ruska špijunka Sojuz uspešno sleteo u Kazahstan Odložen povratak astronauta zbog problema

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.