Slovenija uskoro potpisuje ugovor o Južnom toku

Izvor: RTS, 07.Nov.2009, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija uskoro potpisuje ugovor o "Južnom toku"

Slovenija će sa Rusijom 14. novembra u Moskvi potpisati ugovor o izgradnji gasovoda "Južni tok", najavio slovenački premijer Borut Pahor. "Južni tok" za Sloveniju važna energetska odluka, ocenio Pahor.

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je da će ta zemlja sa Rusijom potpisati ugovor o gasovodu "Južni tok" 14. novembra u Moskvi.

Pahor je rekao da su pregovori koje je vodio ministar privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Matej Lahovnik bili veoma zahtevni i da je još u prethodnom mandatu vlade došlo do načelne odluke da je "Južni tok" za Sloveniju važna energetska odluka.

Pahor je izjavio da su se poslednja otvorena pitanja odnosila na poreze, poresku bezbednost ruskih investicija, na sedište preduzeća i imovinu, koja su rešena u Gdanjsku tokom susreta Lahovnika sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Prema nezvaničnim informacijama koje su mediji ranije prenosili, u sporazum je uneta odredba prema kojoj bi čitav aranžman mogao biti prihvatljiviji za Evropsku komisiju (EK), navela je agenicija STA.

Ako bi "Gasprom" imao udeo od 50 odsto u zajedničkom preduzeću, Slovenija bi prekršila odredbe trećeg energetskog paketa EK u skladu s kojim gasnu infrastrukturu u EU ne mogu da poseduju kompanije koje trguju tim energentom, kao ni takozvane treće zemlje.

Treći energetski paket, koji je stupio na snagu u septembru, reguliše dalju liberalizaciju energetskog tržišta EU.

Razgovori o izgradnji slovenačkog kraka "Južnog toka" traju od proleća prošle godine, kada je ruski "Gasprom" doneo odluku o ruti tog gasovoda, prenela je slovenačka agencija STA.

"Južni tok", zajednički projekat "Gasproma" i italijanske kompanije "Eni", predviđa izgradnju dva kraka gasovoda do 2015. kojima će se godišnje dopremati ukupno 30 milijardi kubnih metara gasa.

Jedan krak će od Rusije ići ispod Crnog mora do Bugarske, preko Srbije, Mađarske, Austrije i Slovenije do Italije, a drugi od Bugarske preko Grčke do juga Italije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.