Sergej Lavrov: demokratija koja se nameće gvožđem i krvlju ne uspeva

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2012, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej Lavrov: demokratija koja se nameće gvožđem i krvlju ne uspeva

02.12.2012. -

Pelcovanje demokratije pomoću gvožđa i krvi u savremenom svetu je nedopustivo. To je izjavio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na sednici ruskog Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Mada Lavrov nije pomenuo konkretne zemlje, njegove izjave su direktan odgovor na kritičke izjave Zapada u vezi sa principijelnim stavom Moskve o regulisanju u Siriji i inače prilazu problemima izvoza demokratije. Takvi metodi, - podvukao je ministar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nisu bolji od izvoza revolucija.

Sergej Lavrov je rekao da primer Iraka dobro demonstrira, čemu vode metodi nasilnog nametanja demokratije. Moskvu zabrinjava, što neke države danas pokušavaju da učine libijski model presedanom. Šef MSP RF je podsetio, čemu vode pokušaji primene sile zaobilazno SB UN.

- Nametanje drugim zemljama sopstvenog političkog sistema može da podstakne rast ekstremističkih snaga, odgađajući perspektive pravih demokratskih promena. To je jedno od principijelnih pitanja savremene međunarodne politike. Ono je direktno povezano s temom budućeg svetskog uređenja. Reč nije o tome da se Rusija suprotstavlja zapadnom uticaju ili iz besa ometa projekte, koje inicira Zapad. Reč je o tome da linija napredovanja demokratije gvožđem i krvlju zaista ne uspeva, u to smo se ubedili bukvalno ovih dana, poslednjih meseci, poslednjih godinu i po dana.

Sergej Lavrov je rekao da niko sve do sada ne može da predvidi razvoj događaja na Bliskom Istoku. Govoreći o libijskom modelu, šef MSP RF je mislio na početak bombardovanja Libije 2011. godine od strane NATO i SAD. Pod predlogom humanitarne intervencije alijansa je faktički podržala jednu stranu u građanskom ratu u Libiji. Posle svrgavanja Moamera Gadafija je situacija u Libiji još uvek daleka od normalne i demokratske. Danas slični šablon pokušavaju da primene u Siriji.

Rusiju zabrinjava, što se zbog takve politike napetost u svetu povećava, - dodao je Sergej Lavrov.

- Zabrinjava nas i još jedan aspekt. U vreme ekonomskih kriza nastaje način rešavanja problema vojnim putem. Takva tendencija nije strana nekim našim partnerima.

Ruski Savet za spoljnu i odbrambenu politiku je formiran 1992. godine. To je jedna od najautoritativnijih nezavisnih društvenih zajednica Rusije. On obuhvata političare, rukovodioce «moždanih centara», biznismene, naučnike, novinare. Savet razrađuje i procenjuje sve aspekte nacionalne strategie Rusije u oblasti spoljne politike, odbrane, stvaranja građanskog društva.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.