Sećaj se...

Izvor: Vostok.rs, 02.Feb.2015, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećaj se...

02.02.2015. -

U Moskvi je održana prva zvanična manifestacija posvećena predstojećoj proslavi 70. godišnjice Pobede sovjetskog naroda nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu 1941-1945. godine. U centru "Novi Manjež" otvorena je multimedijalna izložba Ruskog vojno-istorijskog društva pod nazivom "Sećaj se. Zločini nacizma. Oslobodilačka misija Crvene armije u Evropi".

Po zamisli organizatora iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vojno-istorijskog društva i dvojice autora – to su umetnici-monumentalisti Vasilij Nesterenko i Salavat Ščerbakov, koncepcija izložbe se sastoji u tome da se prikažu tri strane tragedije rata – tri njena subjekta: zločinac-nacista, žrtva naciste i sovjetski vojnik koji ga je pobedio. Otvaranju izložbe prisustvovao je ministar kulture Rusije Vladimir Medinski, koji je na sledeći način formulisao cilj izložbe:

- Želimo da podsetimo svoje sunarodnike i da kažemo omladini nešto o tome koliko je našu zemlju koštala Pobeda, šta bi bilo s nama da su poedili hitlerovci. Želimo da kažemo istinu o tome kako se stvarno odvijalo oslobađanje Evrope i šta je preživeo sovjetski vojnik.

Izložba je predstavljena u osam sala, u skladu s osam istorijskih tema, koje su između ostalog, sledeće: "Istrebljivanje ljudi – zversko lice fašizma", "Smrtonosni koštac i cena Pobede", "Oslobađanje sveta od smeđe kuge" i na kraju "Sećanje". Izložba ima složenu građu, pre svega je zamišljena kao projekat koji maksimalno deluje na emocije. Zato na njoj nisu izloženi samo dokumenti i artefakti iz Drugog svetskog rata. Mislimo da bi i to bilo dovoljno, ali muzejski radnici polaze od druge pretpostavke. Oni smatraju da je 70 godina ipak dugo vreme i da mnogim ljudima današnjice istorijski predmeti iz ratnog vremena malo govore. Za 70 godina su odrasle tri generacije – čovečanstvo se skoro tri puta obnovilo. I da bi "novi ljudi" mogli da osete i da dožive informacije koje nosi relikt, potrebno je nešto što izuzetno snažno deluje. Zato ova izložba nije prosto multimedijalna. Ona je još i režiserski projekat u kojem učestvuju članovi klubova za vojno-istorijsku rekonstrukciju. Jedan od takvih učesnika, komandant vojno-istorijskog centra "Garnizon A", Timur Čerpnin je rekao nešto o detaljima.

Izložba je vrlo jaka... Glavni zadatak je bio da se stvori emocionalna predstava o tome koliko je rat strašan i da se nikad ne ponovi. Između ostalog, postoji deo koji je posvećen žrtvama nacističkih koncentracionih logora – tamo čovek može da uđe u maketu gasne komore. Ili, na primer, rov na prvoj borbenoj liniji, iznad kojeg se nadvija maketa nemačkog tenka "Tigar", a pored je protivtenkovsko oružje. Utisak je takav kao da je borac upravo odbio neprijateljski tenk i da je otišao da popuši cigaretu. Tu su i podzemni bunker, i komandni punkt, izloženi su različito bojevo oružje i ratne karte. A mi nosimo uniformu crvenoarmejaca iz vremena rata i pokušavamo da se uživimo u likove ondašnjih boraca i da probudimo u ljudima želju da saznaju – kako je to bilo...

Izložba će u "Novom Manježu" biti otvorena do 10. marta. Zatim će krenuti na putovanje po Rusiji – u Peterburg, Volgograd, gradove na Krimu i druge. Rešava se pitanje da li će biti prikazana u inostranstvu. Virtuelna kopija izložbe "Sećaj se" biće izložena na internetu.

Ljudmila Saakjan,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.