Izvor: Politika, 19.Jan.2014, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušani uhapšeni radnici iz Srbije

Ambasada Srbije u Moskvi aktivno radi na pronalaženju rešenja za više od 30 radnika iz Srbije koji su pritvoreni u Sočiju jer nisu imali neophodna dokumenta za rad, rečeno je agenciji Beta u diplomatskom predstavništvu Srbije.

Konzul Milan Živković nalazi se u Sočiju kako bi u saradnji s ruskim državnim organima, pre svega sa Federalnom migracionom službom, pomogao radnicima. Živković će ostati u Sočiju sve dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << slučaj radnika iz Srbije koji su saslušani ne bude rešen. Diplomatski izvori naveli su da je situacija „složena” i da će danas biti nastavljeni pregovori.

Kako je preneo Tanjug, ruske vlasti nisu odredile pritvor osumnjičenim srpskim radnicima. U Ministarstvu nisu mogli da potvrde nezvanične navode da su radnici privedeni zbog toga što nisu imali uredne dozvole za rad, kao i da ih je bilo još koji su se razbežali, dok su vlasti privele njih 33.

Radnici su privedeni u petak, nakon kontrole na jednom od gradilišta.

Građevinci iz Srbije mogli bi, prema ruskim zakonima, da budu finansijski kažnjeni i deportovani iz Rusije, uz zabranu ulaska u Rusiju na određeno vreme.

Među uhapšenim radnicima nema nijednog koji je na rad u Rusiju otišao preko agencije „Hej ju” iz Čačka, potvrdio je juče Tanjugu Dušan Kukić, vlasnik ove agencije. Prema njegovim rečima, posredstvom ove agencije na radu u Sočiju bilo je angažovano 109 ljudi iz Srbije, od kojih se 70 vratilo. „Zaposleni koji su ostali, među kojima je i jedan iz Čačka, obavljaju svoje poslove normalno, kako je ugovorima i predviđeno”, naveo je Kukić. On je dodao da se na tamošnjem gradilištu svakodnevno vrše provere ispravnosti dokumentacije, čemu nisu podložni samo radnici, već i žitelji Sočija, imajući u vidu da je stepen bezbednosti podignut na drugi nivo zbog sveukupne situacije.

U nedostatku radne snage, ruska državna firma „Olimp stroj”, koja je izvođač radova, tražila je radnike iz Srbije putem ove čačanske agencije. „Oni su zahtevali i veći broj građevinskih radnika iz Srbije, čak oko 500. Konkretno, meni je došao zahtev za 150, na koji sam odgovorio sa 109 ljudi”, naveo je Kukić.

Kukić je objasnio da je njegova agencija samo posrednik između ovdašnjih srpskih radnika i ruske kompanije koja je u Sočiju gradila više zgrada. Svim zaposlenima bio je plaćen prevoz, obezbeđen smeštaj i imali su tri obroka dnevno, dodao je on.

M. A.

objavljeno: 19.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.