Izvor: B92, 19.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Karakasa i Moskve

Karakas -- Venecuela i Rusija produbljuju vojne i energetske veze, razmatrajući zajedničke planove u oblasti nafte, oružja i tehnološke saradnje.

Zvaničnici Rusije, koji se nalaze u poseti Venecueli gde se nalaze dva strateška ruska bombardera, rekli su zajedno s kolegama iz Venecuele, da ta poseta predstavlja novo poglavlje u sve većem strateškom partnerstvu između dve države.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves posetiće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Moskvu naredne nedelje i planira naftne projekte s ruskim kompanijiama, kao i zajedničke vojne vežbe na Karibima tokom godine.

Predstavnik ruske državne kompanije Rostehnologija Sergej Čemezov izjavio je agenciji Interfaks da su u toku pregovori da Venecuela kupi ruske sisteme vazdušne odbrane kao i oklopne tenkove.

HRV kritikuje Čavesovu vladu

Vlada predsednika Venecuele Uga Čavesa "oslabila je demokratske institucije i zaštitu ljudskih prava" u toj zemlji, ocenila je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV).

U izveštaju na 267 stranica objavljenom u Karakasu, HRV je izneo negativni bilans proteklih deset godina vladavine Čavesa, analizirajući njegov uticaj na pravosudni sistem, medije i sindikate.

U nameri da "obuzda opoziciju", kako se navodi, vlada posebno devalvira ideju o nezavisnom pravosuđu koje je neophodno u zaštiti osnovnih ljudskih prava u jednom demokratskom društvu".

U izveštaju HRV, čije je sedište u Vašingtonu, ističe se da su Čaves i njegova vlada "povećali kapacitete države" u cilju ograničavanja slobode izražavanja.

U izveštaju se kritikuje stavljanje na crnu listu političkih neistomišljenika, kao i njihovo otpuštanje iz državnih agencija i nacionalne naftne kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.