Sankcije oborile vrednost rublje

Izvor: GdeInvestirati.com, 08.Okt.2014, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije oborile vrednost rublje

MOSKVA - Ekonomija Rusije je pod sve većim pritiskom samo nekoliko meseci nakon što je Zapad uveo sankcije toj zemlji zbog ukrajinske krize.

Ruska valuta gubi na vrednosti iz dana u dan. U ponedeljak je prešla 50 rublji za evro, uprkos intervenciji Ruske centralne banke da zadrži stabilan kurs.

U centru krize su ruske banke. >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << Zbog međunarodnih sankcija, krediti sa Zapada ostali su van dometa i te banke brzo gube novac.

"Kao što je Orwell rekao - sve životinje su jednake, ali su neke 'jednakije' od drugih. Drugim rečima, za godinu ili dve samo će najveće ruske banke opstati zahvaljujući državnom kapitalu. Male banke nestaće sa tržišta", kaže Sergej Hestanov, profesor ekonomije.

Kako iz Moskve izveštava reporter Al Jazeere Rory Challands, spašavanje najvećih ruskih banaka, poput Sberbanke, vladu će koštati mnogo.

Spoljni dug te banke iznosi 200 milijardi dolara, što je polovina ukupnih rezervi Centralne banke. A spašavanje zaduženih državnih kompanija moglo bi koštati mnogo više.

Na investicionom forumu u Moskvi prošle sedmice nisu se mogle primetiti tenzije ili ekonomske poteškoće.

Međutim, iako je već ranije primila državnu pomoć, čelni čovek Sberbanke optužio je Vladu za neefikasnost i kočenje poslovnog potencijala.

"Niko ne može motivisati ljude onako kako se radilo u Sovjetskom savezu ili u radnim logorima. Ta motivacija je kratkotrajna. Ljudi ne mogu imati kreativne ideje i proizvode u uslovima u kojima ne razumeju trenutnu ekonomsku politiku i poslovnu klimu", rekao je German Gref, predsednik Sberbanke.

Dok je Rusija imala pristup jeftinim stranim kreditima i dok je cena energetskih resursa bila visoka, strukturalne reforme su mogle biti odgađane do daljnjeg.

Međutim, danas, ukrajinska kriza Rusiju je odstranila sa zapadnih tržišta kapitala, a so na ranu dodatno dosipaju i cene nafte koje polako padaju.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.