Sahrana ruskog patrijarha Alekseja 9. decembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahrana ruskog patrijarha Alekseja 9. decembra

MOSKVA - Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej Drugi biće, najvjerovatnije, sahranjen u utorak, 9. decembra, u Moskvi, saopšteno je izRuske pravoslavne crkve (RPC).

"Ukoliko Sinod to potvrdi, sahrana će biti utorak. Sinod će to, najvjerovatnije, potvrditi", rekao je AFP-u portparol RPC Vladimir Vigiljanski.

Služba će biti održana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi. Aleksej Drugi biće sahranjen u drugoj crkvi u ruskoj prestonici, po odluci Sinoda, dodao je Vigiljanski.

Vanredni sastanak Sinoda RPC biće održan danas.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej Drugi, koji je 18 godina bio na čelu Ruske pravoslavne crkve, upokojio se juče u 80. godini.

Aleksej Drugi je pre deset dana služio poslednju liturgiju u Ruskoj zagraničnoj crkvi u Minhenu, gde se, tada, nalazio na lečenju zbog srčanih smetnji.

Zahvaljujući naporima preminulog patrijarha Aleksija Drugog otvoreno je na desetine hramova i stotine manastira.

Milioni ljudi vratili su se RPC. Prevaziđen je i unutarcrkveni raskol.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.