STO: plusevi i minusi

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2011, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STO: plusevi i minusi

28.03.2011. -

Pitanja vezana za buduće stupanje Rusije u STO razmotrili su u Moskvi učesnici 5. Međunarodnog kongresa Otvorena Rusija: partnerstvo za modenrizaciju.

Sastanak je održan u moskovskoj biznis-školi Skolkovo, izgrađenoj pre nekoliko godina pro projektu svetski poznatog britanskog arhitekte Dejvida Adžaje. Učesnici foruma – novinari, finansijeri i političari, rukovodioci preduzeća malog i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << srednjeg biznisa, predstavnici ambasada i međunarodnih privrednih komora iz 30 zemalja sveta, doputovali su kako bi razmotrili pitanja međunarodne saradnje. Glavna tema je predstojeće stupanje Rusije u STO. O perspektivama razmišlja poslanik Državne duem Anatolij Aksakov.

Rusija već ispunjava uslove STO, ponekad, nažalost, na štetu svojih interesa. To je verovatno neophodnost, pošto su sve velike privrede sveta članovi STO. Istovremeno to je i određeno opterećenje, ono je vezano sa tim što nam neće poći za rukom da donosimo protekcionističke odluke mimo potpisanih sporazuma.

Neki eksperti smatraju da će od stupanja Rusije u STO najviše stradati poljoprivreda. Sa tim se ne slaže Vladimir Tkačenko, zamenik direktora odeljenja za trgovinske pregovore Ministarstva za ekonomski razvoj RF.

Naši proizvođači kažu: Dajte nam da razvijamo proizvodnju. Mi to činimo – primenjujemo tarifne kvote. To je instrument koji se dopušta u STO, i kod nas poljoprivreda za sada ne nazaduje. Druga teza koja se često čuje je da navodno STO ne dopušta državnu podršku poljoprivrede i industrije. Nije sasvim tako, jedino ograničenje je po obimu poljoprivrednih subvencija. One obaveze koje preuzimamo na sebe, istina, mi ih za sada nismo usaglasili, ali smo tome već prišli, neće značiti smanjenje državne podrške poljoprivrede koaj se kod nas u zemlji pruža poslednjih godina. Zato katastrofičke scenarije, iskreno govoreći, ne delim.

Vladimir Tkačenko je istakao da od stupanja Rusije u STO biće na dobiti ruska metalurgija i hemijska industrija. Predstavnici ovih grana danas se suočavaju sa najvećim ograničenjima na međunarodnim tržištima.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Skup posvećen Živoradu Kovačeviću

Izvor: EurActiv Srbija, 29.Mar.2011, 12:26

30.03.2011,Forum za međunarodne odnose, Beograd - . Javni sastanak Foruma za međunarodne odnose posvećen jednom od osnivača Foruma Živoradu Kovačeviću biće održan u 18.00 u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg 5). Živorad Kovačević, diplomata i višegodišnji predsednik Evropskog pokreta...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.