SRPSKA ĆE ZAMOLITI PEKING I MOSKVU DA STAVE VETO: Dodik očitao lekciju Incku i Zapadu, Srpska ostaje pri svom stavu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021, 21:02

SRPSKA ĆE ZAMOLITI PEKING I MOSKVU DA STAVE VETO: Dodik očitao lekciju Incku i Zapadu, Srpska ostaje pri svom stavu!

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko "upokojen" i politički i moralno

Dodik smatra da je Incko "odavno otišao" iz BiH, te da novi visoki predstavnik i nije potreban.

- Zamolićemo Rusiju i Kinu i druge da u Savetu bezbednosti ne potvrde imenovanje novog visokog predstavnika, jer ako ova zemlja nakon 25 godina ne može da funkcioniše, onda to nije do nas, nego do onih koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << hoće takvu BiH - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je protiv BiH koju pravi međunarodni faktor, pre svega Amerika i EU zajedno na čelu sa Inckom, te da podržava samo onu koja je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, što je, smatra, očigledno problem međunarodnoj zajednici.

- I oni to, zamislite, nazivaju antidejtonskim ponašanjem Milorada Dodika, koji podržava Dejton, a najveći njegov kršitelj, međunarodna zajednica i visoki predstavnici, oni su bajni darodavci ovdje i mi treba da aplaudiramo takvim tipovima, sa lošim namerama prema Srpskoj i srpskom narodu - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da nema ništa novo u tome što Incko u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN kritikuje njegove izjave, a ne bavi se i retorikama nekih drugih funkcionera.

- Sam izveštaj govori da on ne treba tu da bude i sam je potvrdio da je nesposoban i upokojen i da ne znači ništa, sem što se nekada pojavi pred Savetom bezbednosti, da bi klevetao i omalovažavao institucije BiH, pre svega entiteta - rekao je Dodik.

On je ponovio da Incko u izveštaju ništa novo nije rekao, te napomenuo da je i Republika Srpska dostavila svoj izveštaj, koji treba čitati.

- Neće se desiti da mi verifikujemo te njihove eksperimente u vezi sa BiH i osporavaćemo i pravosuđe i sve što je mimo Ustava preneseno na nivo BiH - naveo je Dodik.

On je pojasnio da se to čini jer Republika Srpska nije spremna da zbog evropskog puta žrtvuje svoj kapacitet i svoje ustavne nadležnosti.

- Tražimo razgovor u vezi sa situacijom u BiH. Mislim da bi onima koji se zaklinju u BiH to trebalo da bude dobra prilika da razgovaramo, jer ne vidimo ništa loše u razgovoru o tome kako vidimo BiH - rekao je Dodik. On je napomenuo da Republika Srpska vidi samo BiH koja je u skladu sa Ustavom BiH, te da joj druga ne treba. 

- To što Incko naziva antidejtonskim, pa čak i američka Ambasada retrogradnim Dejtonom, to je nešto drugo, jer oni nisu zaduženi da se bave time - rekao je Dodik. On kaže da ga najviše iritira kada se predstavljaju kao da oni prenose stavove građana BiH.

- Mi predstavljamo građane, a ne oni. Imamo pravo na naše političke stavove, a odričem bilo kakav legitimitet da američki ili evropski ambasador, a naročito Incko, predstavljaju građane BiH - rekao je Dodik.

Dodik smatra da je to još jedna njihova podvala, da su kao zabrinuti za građane.

- Mi koji smo dobili glasove tih građana smo kao neki zli momci koji zaslužuju da stalno budu kritikovani, pa i na najvišem mestu - u Savetu bezbednosti - rekao je Dodik.

On je naglasio da je Incko upokojen i politički, ali i moralno gledano, "da je spodoba" koja je uspela da uporedi Republiku Srpsku sa ustaškim režimom, onim režimom koji je samo u Jasenovcu pobio 500.000 Srba, čije stradanje se obeležava narednog vikenda.

- Takav čovek ovde ne može da ima nikakav autoritet i on to mora da zna. To sam govorio na panelu u okviru zasedanja UN, a očigledno da ga je to pogodilo, pa sada pokušava da nešto vrati - rekao je Dodik.

On smatra da je razgovor i ono što pokreće Narodna skupština Srpske najbolji okvir za tako nešto, te je strane u BiH pozvao da razgovaraju o tome.

- Da se manemo ovih stranaca u vidu EU, Amerike, a pogotovo Britanije. Imamo priliku da slušamo britanskog ambasadora koji će reći da BiH treba da ide ka EU, a njegova zemlja je prije tri izašla iz EU i sada nama preporučuje ono što on nije hteo. To govori o licemerju koje ovde vlada - rekao je Dodik.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Milorad Dodik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.